pl - polévková lžíce
čl - čajová lžička
Sladkosti
Buchty
(od Tattvy)
ořechová náplň:
1 díl mleté vlašské ořechy
1 díl drcené sušenky (Be-Be)
nastrouhaná citronová kůra
vanilkový cukr
4 pp cukru
skořice
karob
vařící mléko
Všechno zamíchat a zalít vařícím mlékem
aby se utvořila hustá náplň.
Tvarohová náplň:
2 tvarohy
vanilkový cukr
cironová kůra
6 pl cukru
2 vařené brambory
rozinky
Těsto:
hladká a polohrubá mouka
droždí
2 pl cukru
mléko
Těsto vypracovat a nechat vykynout.
Péct v remosce a vymazávat máselm mezi buchtami.
Karamelové burfi
(od Tattvy)
5 dl sušeného mléka (nejlépe
polotučné)
2 dl mléka nebo smetany
200 - 250 g másla
3 dl cukru
mandle
Nasucho pražíme cukr v hrnci až
zkaramelizuje. Přidáme mléko a máslo a vaříme na mírném
plameni až do rozpuštění. Karamel ani směs se nesmí
připálit. Potom odstavíme z ohně a po chvíli za stálého
míchání přidáme sušené mléko. Důkladně zamícháme, abychom odstranili
hrudky. Teplé nalijeme na malý plech nebo hluboký podnos a ozdobíme
praženými mandlemi. Po zchladnutí nakrájíme na kousky.
Dvoubarevné burfi
(od Tattvy)
1. díl:
5 dl sušeného mléka (nejlépe polotučné)
1,5 dl mléka
150 g másla
1 dl cukru
1 vanilkový cukr
2. díl:
4 dl sušeného mléka
1,5 dl mléka
150 g másla
1,2 dl cukru
1/2 dl karobu
1. díl:
Rozmíchejte máslo, mléko a cukr a přiveďte k varu. Krátce povařte a
vypněte vařič. Přidejte vanilkový cukr a dobře rozmíchejte. Potom za
stálého míchání přidejte sušené mléko a důkladně zamíchejte, abyste
odstranili hrudky. Teplé nalijte na malý plech nebo hluboký podnos o
rozměrech asi 20 x 20 cm a rovnoměrně rozprostřete, aby vrstva byla
asi 1 cm tlustá.
2. díl:
Rozmíchejte máslo, mléko, cukr a karob a přivěďte k varu. Krátce
povařte a vypněte vařič. Za stálého míchání přidejte sušené
mléko a důkladně zamíchejte. Nalijte jako další vrstvu na
první díl, rozetřete a nechte rovněž vychladnout. Před
podáváním nakrájejte na kostky.
Nugát
(od Tattvy)
1/2 kg lískových oříšků
2 dl mléka nebo smetany
0,5 dl karobu
3 dl cukru
Lískové oříšky nadrtíme na malé kousky
nebo rozmixujeme v mixéru. Měly by zůstat i kousky asi 2 mm
velké. Přidáme mléko, karob a cukr a vaříme na mírném
plameni asi 25 minut. Pokud směs začne příliš houstnouta
připalovat se, přidáme více mléka. Necháme vychladnout a
vyválíme kuličky.
Marcipán
(od Tattvy)
1/2 kg mandlí
2 dl mléka nebo smetany
3 dl cukru
potravinářská příchuť hořké mandle
Mandle nadrtíme na malé kousky nebo
rozmixujeme v mixéru. Měly by zůstat i kousky asi 2 mm
velké. Přidáme mléko, cukr a vaříme na mírném plameni asi 25
minut. Pokud směs začne příliš houstnouta připalovat se,
přidáme více mléka. Nakonec přidáme asi 1 čl příchuti (nutno
upravit podle koncentrace) a necháme vychladnout. Potom vyválíme
kuličky.
Šlehačkové simply
(od Tattvy)
1,2 dl šlehačky
3 dl sušeného
mléka(nejlépe polotučné nebo tučné)
1,5 dl moučkového cukru
1 čl vanilkového cukru
strouhaný kokos
Smícháme šlehačku, sušené mléko, moučkový
a vanilkový cukr a necháme do druhého dne v chladu ztuhnout.
Potom z této hmoty vyválíme kuličky a obalíme v kokosu.
Simply wonderful
jednoduše úžasné
150 g másla
2 dl sušeného
mléka(nejlépe polotučné nebo tučné)
100 g moučkového cukru
Příchutě:
- karob (třeba s trochou skořice)
- rozdrcené ořechy, mandle nebo kokos
- trocha šafránu rozvařené v polévkové lžíci mléka
- vanilkový cukr rozpuštěný v trošce mléka, vanilka vařená v mléce
Všechno smíchat a nechat v chladu. Poměry
jsou orientační. Možno přisladit, zahustit atd.
Halva
(recepísek z Asie)
150 g másla
150 g krupice
ořechy, mandle apod.
100 g cukru
banán
rozinky, sušené ovoce
asi 3-4 dl mléka nebo vody
lžičku vanilkového cukru
Pražíme krupici na másle na mírném
plameni až je zlatavě hnědá (Při tomto množství to trvá asi
1/2 hodiny, větší množství pak může trvat i hodinu). Na
posledních asi 20 minut přidáme ořechy nebo mandle a pražíme
společně. Přidáme cukr a mícháme asi 1 minutu. Pak přidáme
banán a sušené ovoce a mícháme asi další necelou minutu.
Zalijeme mlékem, přidáme vanilkový cukr a mícháme dokud všechno
nezhoustne. Halva je hotová když se přestane lepit na stěny
hrnce, ale dobrá je i když se pořád lepí.
Míry a váhy jsou jen orientační. Másla
může být více i méně - pak bude halva suchá nebo pořádně
mastná. Když přidáme méně cukru bude to spíš hustá pražená
krupicovka. Když dáme více, bude to sladkost. Společně s
rozinkami můžeme přidat i jakýkoliv kompot nebo nakrájené
ovoce. Variace nekonečné...
Laddu
250 g másla
2 dl hladké mouky (nebo
jemné cizrnové)
2 dl moučkového cukru
ořechy, mandle
Roupustíme máslo, přidáme mouku a pražíme
za stálého míchání asi 40 minut dokud nezhnědne. Sundáme z
ohně, přidáme pražené ořechy nebo mandle, moučkový cukr a
dobře zamícháme. Po zchladnutí vytvoříme kuličky. Horké
laddu můžeme také vylít na plech a po vychldnutí rozkrájet.
Ořechy můžeme pražit is moukou - v tom případě je přidáme asi 20 minut
před koncem pražení - nebo je můžeme úplně vynechat.
Pochoutkové Laddu
buddi:
2
dl hladké mouky (nebo jemné cizrnové)
250 g másla
voda (mléko)
olej nebo ghí na smažení
sirup:
cukr
mléka nebo vody
pražené ořechy (lískáče, vlašáky,
mandle, pistácie, semena slunečnice, atd.)
sušené ovoce (rozinky, fíky, datle, meruňky, švestky, atd.)
* Z mouky a vody uděláme středně husté
těsto, které přes dírkovanou lžíci (používá se při pečení,
aby dírami protekla šťáva) pasírujeme do horkého oleje. Po
chvíli smažení zlatohnědé buddi vyndáme a necháme okapat.
* Z cukru a mléka uvaříme hustší sirup a necháme trochu vychladnout.*
Roupustíme máslo, přidáme mouku a pražíme mouku za stálého míchání asi
40 minut dokud nezhnědne. Sundáme z ohně, přidáme sirup, pražené
ořechy, sušené ovoce, buddi a všechno zamícháme. Pak
vytvoříme kuličky.
Vánoční cukroví
(většinou od Ivety)
Snad vám přijde vhod několik osvědčených
receptů na vánoční cukroví, které vyhovují zásadám
vaišnavské kuchyně a hodí se vlastně ke všem slavnostním
příležitostem. Dobře upečené cukroví se jen rozplývá na
jazyku a udělá jistě radost všem, kteří ho dostanou.
Obláčky
6 dl hladké
mouky
200 g másla
1/8 l šlehačky
Uhněteme těsto, které necháme asi 1/2
hodiny uležet. Potom ho rozválíme a vykrájíme formičkami
malé kousky. Pečeme na plechu dorůžova ve středně vyhřáté
troubě (při 150°C asi 5 minut). Při pečení musíme cukroví
neustále kontrolovat, a jestliže nám trouba nepeče
stejnoměrně, musíme vyndat ty kousky, které se již upekly. Nafouklé
obláčky ještě zatepla obalíme v moučkovém cukru, do kterého jsme
přidali trochu vanilkového cukru.
Linecké cukroví
400 g
hladké mouky
100 g moučkového cukru
250 g másla
mléko
Uhněteme těsto a necháme ho několik hodin
uležet (může být i přes noc). Poté ho rozválíme a formičkami
vykrájíme malé kousky, které pečeme ve středně vyhřáté
troubě asi 5-10 minut. Správně upečené cukroví poznáme tak,
že po otočení má zespodu nazlátlou barvu. Při pečení ho
samozřejmě musíme neustále hlídat, neboť v každé troubě se
peče trochu jinak. Nakonec ho ozdobíme karobovou polevou , slepíme
marmeládou apod.
Karobové trojhránky
Do těsta na linecké cukroví přidáme 2 pl
karobu a rozválené těsto rozkrájíme na čtverečky asi 5x5 cm
velké. Plníme ořechovou nádivkou (200 g strouhaných ořechů
povaříme v 1 dl mléka, po chvíli přidáme trochu krupice a 1
vanilkový cukr) a překládáme tak, aby nám vznikly trojhránky.
Rohlíčky
250 g másla
250 g hladké mouky
120 g cukru
200 g strouhaných oříšků
citronová kůra
vanilka (nebo vanilkový cukr)
Uhněteme těsto a necháme ho několik hodin
uležet (může být i přes noc). Poté ho rozválíme na rohlíčky,
které pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 5-10 minut.
Správně upečené cukroví poznáme tak, že dostane matnější
barvu. Při pečení ho samozřejmě musíme neustále hlídat,
neboť v každé troubě se peče trochu jinak. Nakonec ho můžeme
ozdobit karobouvou nebo citronovou polevou, slepit marmeládou apod.
I do tohoto těsta můžeme přidat 1-2 polévkové lžíce karobu a tím získat
další druh cukroví.
Jablkový koláč s vlašskými ořechy
2,5 dl strouhaných jablek
2 dl krupice
2 dl cukru
1 dl oleje
1/2 - 1 dl jogurtu
2 dl hrubě mletých ořechů
1 dl rozinek
1 prášek do pečiva
2 dl mléka
Rozinky namočíme ve vodě aby nabobtnaly a
pak je rozkrájíme na malé kousky. Smícháme všechny přísady a
pečeme při 175°C na malém vymoučněném plechu asi 1/2 hodiny.
Koláč ozdobíme jednoduchou karobovou polevou.
Anýzové tyčinky
250 g
hladké mouky
120 g másla
120 g cukru
4 pl jogurtu
2 pl mletého anýzu
celý anýz
Z těsta vyválíme tenký váleček silný asi
jako malíček. Šikmo ho nakrájíme, pomažeme jogurtem a
posypeme celým anýzem. Pečeme na vymaštěném plechu při 175°C
asi 15 - 20 minut. Po upečení špičky namáčíme v karobové
polevě.
Karobová poleva
120 g kokosového tuku nebo másla
120 g cukru
1 pl karobu
5 pl mléka
2 pl solamylu
Rozmíchat a krátce povařit. Jestliže se
poleva srazí, můžeme přidat trochu teplé vody.
Jednoduchou karobovou polevu
získáme smícháním:
1 dl mléka
1 dl cukru
1 dl karobu
Nugátová poleva
2 dl lískových oříšků
1 dl cukru
1/2 dl mléka
Oříšky krátce opražíme v troubě a jemně
umeleme. Povaříme mléko s cukrem až je cukr zcela
rozpuštěný. Přidáme ořechy a necháme vychladnout.
Citronová poleva
1 dl moučkového cukru
1/2 dl citronové šťávy
solamyl
Rozmícháme moučkový cukr a citronovou
šťávu, asi 3 minuty povaříme a zahustíme trochou solamylu.
Tyčinky s citronovou polevou
120 g hladké mouky
120 g másla
120 g cukru
120 g jemně mletých oříšků
trocha skořice
Uhněteme těsto, vyválíme tyčinky, které
pečeme na vymaštěném plechu při 175°C asi 20 minut. Ozdobíme
citronovou polevou.
Karlovarské preclíčky
300 g hladké mouky
160 g másla
10 g moučkového cukru
30 g droždí
1/2 l mléka
špetka soli
Zaděláme těsto a necháme ho na teplém
místě 30 minut kynout. Vyválíme preclíčky a na vymazaném
plechu je necháme opět 15 - 20 minut kynout. Pečeme při
165°C a zdobíme nugátovou polevou, apod.
Kokosky
250 g strouhaného kokosu
300 g moučkového cukru
4 dl mléka
1 dl sušeného mléka
citronová kůra
vanilka
Zamícháme těsto a na vymaštěný plech ho
dáváme asi po dvou čajových lžičkách. Pečeme při 120°C asi 5
minut. Kokosky sundáme ještě teplé z plechu, aby se nám
nepřilepily.Tento recept se hodí i na Ékádaší.
Zdobená kolečka
230 g rozpuštěného tuku (másla)
70 g cukru
2 pl jogurtu
350 g hladké mouky
Těsto dobře uhněteme a pak ho vytlačujeme
skrz ozdobnou trubičku (na šlehačku nebo těsto) na plech
tak, abychom utvořili kolečka. Pečeme asi 10 - 20 minut při
175°C a hotové spojujeme džemem.
Šátečky s marmeládou
250 g tuku
2 pl jogurtu
1 pl vody
1 pl citronové šťávy
250 g hladké mouky
Těsto vypracujeme a necháme v chladu 24
hodin uležet. Pak ho vyválíme a nakrájíme na čtverečky asi
10 cm velké. Střed pomažeme džemem a rohy přeložíme do
středu, kde je slepíme. Takto vytvořené košíčky pečeme v
prudké troubě a ještě horké obalíme v moučkovém cukru s
trochou vanilkového cukru.
Medvědí tlapky
350 g hladké mouky
260 g másla
250 g cukru
120 g strouhaných oříšků nebo mandlí
50 g karobu
špetka mletého hřebíčku a skořice
Uhnětené těsto necháme den v chladu
odpočívat. Vykrájené kousky pečeme asi 10 minut při 175°C.
Zdobíme podle potřeby polevou s ořechy nebo marmeládou.
Mandlová kolečka
250 g hladké mouky
150 g másla
70 g cukru
50 g mletých mandlí
4 pl jogurtu
Uhněteme těsto a necháme den uležet.
Vyválíme a vykrajujeme kolečka- polovinu s dírou uprostřed.
Pečeme 5 - 10 minut při 175°C na vymaštěném plechu.
Vykrojené kousky pak namáčíme v karobové polevě a zdobíme
mandlemi, ořechy nebo krémem.
Ořechové bochánky
100 g hladké mouky
250 g cukru
120 g másla
120 g ořechů
1 čl vody
Uhnětené těsto pečeme ve formičkách a
vyklopené a vychladlé zdobíme karobovou polevou.
Košíčky
500 g mouky
360 g másla
180 g cukru
4 pl jogurtu
1 dl mletých ořechů nebo bílého máku
Těsto vyválíme a pečeme ve formičkách na
košíčky.
1. náplň
Do košíčku dáme kompotované ovoce nebo čerstvé hrozny a zalijeme
vanilkovým pudinkem.
2. náplň
Košíčky plníme ořechovou nádivkou a karobovou polevou. Ozdobíme oříšky.
Karobová kolečka
(od Pavly)
300 g hladké mouky
60 g másla
40 g cukru
2 pl mléka
1/2 prášku do pečiva
1 pl karobu
Uhněteme těsto a necháme uležet. Vyválíme
a vykrajujeme kolečka. Pečeme 5 - 10 minut při 175°C na
vymaštěném plechu. Vykrojené kousky pak namáčíme v polevě a
zdobíme mandlemi, ořechy nebo slepujeme krémem.
Ovesné koláčky
180 g másla
250 g cukru
2 pl mléka
250 g mouky
1/2 čl soli
1 čl jedlé sody
250 g ovesných vloček
150 g rozinek
Smícháme máslo, cukr a mléko a dobře
promícháme. Zamícháme mouku, sodu, sůl, ovesné vločky a
rozinky. Vše dohromady pak vypracujeme na hustší těsto.
Rozdělíme na 12 kuliček a dáme je na vymaštěný plech. Pečeme
asi 10 minut na středně rozehřáté troubě a pak necháme alespoň
dalších 10 minut na plechu vychladnout. Obětujeme Kršnovi.
Perník
(od Tattvy)
2,5 dl polohrubé mouky (nebo
prosáté celozrnné)
2,5 dl hladké mouky
2,5 dl cukru
1/2 vanilkového cukru
1 pl karobu
1 prášek do pečiva
1 dl oleje
2,5 dl mléka nebo vody
Smícháme mouku, cukr, karob a prášek
do pečiva. Přidáme olej, zamícháme a pak přilejeme mléko.
Nalijeme do vymoučněné formy a pečeme v troubě nebo v remosce
asi 25 minut. Špejlí zkusíme, je-li hotový. Nožem odkrojíme po
stranách a ještě za tepla perník vyndáme z formy. Posypeme
moučkovým cukrem a vychladlý ho obětujeme Kršnovi. Do těsta
také můžeme přidat ořechy, sušené ovoce nebo trochu mleté směsi
koření (badyán, kardamon, anýz, hřebíček, skořice a fenykl).
Perníčky
(od Lucky)
400 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
60 g másla
140 g medu
1 čl koření do perníku
1 čl jedlé sody (prášek do pečiva)
voda
Smícháme a vypracujeme těsto, které rozválíme a ozdobnými vykrajovátky vykrajujeme do nejrůznějších tvarů. Pečeme při 160 stupních 7-10 minut. Po vychladnutí můžeme slepit marmeládou.
Sladké ovesné kuličky
1/2 kg ovesných vloček
250 g másla
1/2 l kokosu
250 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 dl karobu
asi 2 dl vody
kokos na obalení
Všechno důkladně promícháme aby se
vytvořilo řidší těsto. Necháme v chladu odstát, aby se vločky
nasákly. Tato doba může být různá: od několika hodin až po
několik dní. Vyválíme kuličky, které obalíme v kokosu a
obětujeme Kršnovi.
Mrkvový dort
(od Tattvy)
1/2 kg mouky
1 čl jedlé sody
1 čl soli
2 čl skořice
1/2 kg cukru
4 dl oleje
1-2 dl jogurtu
1/2 l strouhané mrkve
Panýrová poleva:
500 g másla
2 dl panýru (tvarohu)
3 pl mléka
1 vanilkový cukr
500 g moučkového cukru
2 dl drcených ořechů nebo mandlí
Smícháme mouku, jedlou sodu a skořici.
Přidáme cukr, olej, jogurt a strouhanou mrkev a
vypracujeme řidší těsto. Nalijeme těsto do dvou vymoučněných
forem a pečeme 10 minut v silně rozehřáté troubě. Potom
snížíme teplotu a pečeme asi 35 minut dokud se na povrchu
neobjeví drobné praskliny. Necháme vychladnout. Dobře promícháme máslo,
panýr, mléko a vanilkový cukr. Pak přidáme moučkový cukr a ořechy
a namažeme jako polevu do patra a navrch dortu. Dort můžeme libovolně
ozdobit.
Zmrzlina
(od Tattvy)
2,5 dl šlehačky
2,5 dl jogurtu (nejlépe smetanového)
1 dl cukru
2 dl jahod
Všechno rozmixujeme v mixéru a necháme
alspoň 2 hodiny v mrazáku. Místo jahod můžeme použít
borůvky, maliny, ostružiny, broskve, meruňky, banány, karob
(asi 1 pl), kokos (nejlépe čerstvý) - téměř jakékoliv ovoce.
Podle kyselosti ovoce možno přisladit.
Cuketový koláč s
banánem a šlehačkou
(Od Čity s Tattvou)
2 střední cukety
1/3 kg cukru
1/5 kg polohrubé mouky
1/2 dl rostlinného oleje
1 čl skořice
2-3 pl karobu
rozdrcené ořechy nebo mandle
kokos
2-3 dl marmelády
2 banány
1 vaniklový cukr
5 dl šlehačky
Cukety oloupeme a nastrouháme nahrubo na
struhadle. Zamícháme s cukrem, moukou, olejem, skořicí a
karobem, aby nám vzniklo těsto, které vlijeme na vymaštěný a
plech vysypaný polohrubou moukou. Navrch posypeme
rozdrcenými ořechy a kokosem. Pečeme asi 20 minut na
středním plameni. Potom koláč potřeme pikantní marmeládou, ozdobíme
na kolečka nakrájeným banánem a šlehačkou (oslazenou vanilkovým
cukrem). Uchováváme v chladu a servírujeme studené.
Šafránové ras-malai
(Tatty)
panýr na rásaguly:
5 litrů mléka
citronová šťáva
sirup:
1litr vody
1/2 kg cukru
šafránová
smetana:
1 l mléka
1/2 l smetany (12 procentní)
1 dl cukru
1/2 čl šafránu
Ras-malai a rásaguly se vyplatí dělat pouze z
kvalitního mléka. Pokud neseženete mléko přímo od krávy,
nebo alespoň alspoň bio-mléko (v poslední době se prodává
v plastových lahvích se zeleným obalem i v supermarketech)
panýr nebude tak dobrý a bude ho málo.
Začneme panýrem. Mléko zahřejeme k varu a dáme pozor, aby
se moc nepřipálilo. Panýr by pak měl nežádoucí chuť. Potom do mléka
nalijeme citrónovou šťávu (může být i levná s kyselinou citrónovou,
pokud syrovátku už dále nepoužijeme) a necháme panýr pomalu vysrážet.
Vypneme hořák a panýrové kousky necháme v cedníku vykapat.
Mezitím si připravíme sirup. Smícháme vodu s cukrem a přivedem
k varu.
Šafránovou smetanu připravíme následovně: 1 litr mléka necháme
svařit s cukrem asi na polovinu původního objemu a pak přidáme šafrán,
povaříme ještě asi 5 minut, přidáme smetanu (nebo 1/8 l šlehačky),
přivedem k varu a necháme vystydnout.
Po asi 1/2 hodině odkapávání panýr vyklopíme a v míse ho
dobře prohněteme - můžeme použít i kuchyňského robota, protože je to
fyzicky náročná práce a trvá asi 1/2 hodiny, než je panýr vláčný a
připravený na to, abychom z něj udělali malé kuličky.
Kuličky mají být asi 1-1,5 cm velké, měly by být hladké a na
povrchu by neměly mít žádnou trhlinu. Pokud je panýr málo
prohnětený anebo kuličky špatně uválené, mohou se při vaření
rozpadat. Ze všeho nejvíce však kvalitu ras-malai a rásagul
ovlivňuje kvalita mléka.
Panýrové kuličky vaříme ve vodovém sirupu asi 15 minut.
Občas je můžeme pokropit studenou vodou, aby se zatáhly. Přilijeme tak
trochu vody do sirupu a budeme ho mít stejné množství i na další várku.
Všechny kuličky se nám totiž najednou uvařit asi nepovede a mezitím,
co se vaří jedna várka, válíme další.
Nakonec kuličky vyndáme a dáme do vychlazené šafránové
smetany. Podáváme vystydlé na pokojovou teplotu nebo chlazené.
Ras-malai jsou královskou sladkostí z rodiny rásagul a
patří k vyhlášeným bengálským sladkostem. Obvykle se místo šafránu
do smetany přidávají na kousky sekané pistácie a mandle. Rásaguly se
od ras-malai liší jen tím, že se podávají bez smetany, zalité trochou
sirupu (cukrové vody).
Švestkový koláč s
mákem
(od Džanaky)
Těsto:
300-400 g polohrubé mouky
20 g droždí
1/8 l mléka
40 g másla (nebo rostlinného tuku)
30 g cukru
máslo neo rostlinný tuk na vymaštění plechu (všeho může být trochu víc)
Náplň:
1/4 l mléka
1/4 l smetany
300 g mletého máku
40 g škrobové moučky
100 g cukru
1 čl strohané citronové kůry
40 g másla (nebo rostlinného tuku)
1 - 1,5 kg švestek
Na ozdobení:
4 lžíce meruňkové nebo broskvové marmelády
4 lžíce cukru krystal
Těsto:
Do mísy prosijeme mouku, doprostřed uděláme důlek, do něho rozdrobíme
droždí, zalijeme 3 lžícemi vlažného mléka a necháme pořádně vzejít.
Mezitím rozpustíme ve zbylém teplém mléce máslo a přidáme cukr. Vlejeme
do mísy a zpracujeme v hladké těsto. Necháme přes 30 min kynout.
Náplň:
Svaříme mléko, smetanu a mák a vaříme asi 10 min velmi mírným varem.
V troše vody rozmícháme škrobovou moučku, přidáme rozpuštěné máslo,
cukr a citronovou kůru, přidáme do makové hmoty, necháme přejít varem
a dáme vychladnout.
Těsto rozválíme a položíme na vymaštěný
plech. Potřeme svařeným mákem a poklademe půlkami
vypeckovaných švestek. Pečeme v předehřáté troubě asi 35
min. Necháme mírně vychladnout, povrch potřeme meruňkovou
marmeládou a posypeme cukrem krystal.
Celozrnné sušenky
(od Tattvy)
1 kg celozrnné mouky
250 g másla
200 g strouhaného kokosu
250 g rozinek
100 g slunečnicových jader
100 g lískových oříšků (mandlí, vlašáků, atd.)
100 g sušeného ovoce (švestek, fíků, datlí, meruněk, atd.)
asi 8 dl mléka
olej na vymazání plechu
také možné přidat:
1,5 dl cukru
1 pl směsi koření umletého na prášek (badyán, muškátový oříšek, zázvor,
skořice)
Sušené ovoce nakrájíme a společně s
rozinkami dobře promyjeme ve vlažné vodě. Rozehřejeme máslo
a přidáme všechny přísady. Uhněteme vláčné těsto, které
necháme chvíli odpočinout. Na vymaštěný plech klademe kousky
těsta velikosti polévkovoé lžíce a rozmáčneme je na kolečka
asi 6 cm velká a 1/2 - 1 cm tlustá. Pečeme v troubě při 190
stupních do zlatova - asi 20 - 30 minut. Tyto sušenky se výborně
hodí na cesty, protože vydrží asi týden a jistě si je oblíbí ti, kteří
se vyhýbají bílému pečivu a cukru.
Slaná jídla
Alu Gauránga
Smažené brambůrky v jogurtu
(od Tattvy)
asi 1kg brambor
olej na smažení
1/2 l jogurtu
100 g mraženého hrášku
2 pl ghí nebo oleje
1 pl indického kmínu
1/2 čl kurkumy
1/2 čl zázvoru (čerstvého i více)
1/2 čl koriandru
1/4 čl garam masaly
1/2 čl asafoetidy
špetka čili
1 - 2 čl soli
Brambory oloupeme a nakrájíme na malé
kousky (asi 1 cm velké). Rozehřejem olej a smažíme je po
částech tak, aby mohly volně plavalat. Usmažené brambůrky
necháme okapat v cedníku a hned smažíme další várku. Mezitím
povaříme mražený hrášek v troše slané vody (asi 5 minut) a
také ho necháme okapat. V malém hrnci rozehřejem ghí nebo
olej. Přidáme indický kmín a počkáme asi minutu než mírně zhnědne.
Sundáme z plamene a rychle přidáme všechno ostatní koření,
aby se nám čóns nepřipálil. Krátce pomícháme a potom ho
společně se solí zamícháme do jogurtu. Přidáme mírně
vychladlé brambory s hráškem a pak můžeme všechno obětovat
Kršnovi. Nemáte-li potřebná koření, můžete je klidně vynechat.
Uvidíte, že i tak se najde jen málo těch, u kterých by tato lahůdka
neslavila úspěch.
Celozrnná pizza s baklažánem
(od Tattvy)
300 g celozrnné mouky
100 g másla
2 čl soli
(1/2 prášku do pečiva)
1 větší lilek (baklažán)
ghí (nebo olej) na smažení
400g (1 plechovka) krájených loupaných rajčat
1 paprika
4 rajčata
100 g oliv
50 g mražené kukuřice
2 pl oregana
1 čl bazalky
sůl
500 g sýra (panýru nebo mozzarely)
špetky kurkumy a červené papriky
olivový olej
Z mouky, másla soli a vody uhněteme
vláčné těsto. Můžeme do něj přidat prášek do pečiva anebo
udělat klasické kynuté těsto s droždím, ale i bez toho je
pizza docela dobrá. Těsto můžeme chvíli nechat odpočívat
(není nutné) a mezitím si očistíme, umyjeme a nakrájíme na
kousky papriku, rajčata a olivy. Pak těsto rozdělíme na 2-3 části
a uválíme tenké placky, které dáme na předem vymaštěné plechy. Přímo
na plechu je ještě můžeme dotvarovat a roztáhnout. Těsto by nemělo být
tlustší než asi 4-6 mm. Plechy dáme do rozehřáté trouby a pečeme asi
10 minut při 200°C . Baklažán mezitím nakrájíme na kousky a předsmažíme
na pánvi s olejem nebo ghí pár minut z každé strany. Pak vyndáme
první plech, utěrkou splaskneme, pokud se nám těsto nafouklo a pizzu
ozdobíme: nejprve rozmačkanými rajčaty s plechovky (případně zředěného
rajčatového protlaku), kterými potřeme skoro celé těsto, pak plátky
baklažánu, kousky papriky, rajčat, kukuřice a oliv. Nakonec posolíme
a posypeme oreganem s bazalkou. Podobně ozdobíme i druhý plech a pečeme
opět asi 10-15 minut při 200°C. Pak plechy vyndáme, posypeme
nastrouhaným sýrem, do kterého jsme před tím vmíchali špetku
papriky s kurkumou a dáme opět péct na posledních 5-10 minut
při 200°C. Nakonec zakápneme olivovým olejem.
Cizrna s paprikou
(od Čandy)
300 g cizrny,
600 g zelenej, červenej a žlutej papriky, nakrájanej na průžky
2-3 pl oleja, najradšej olivového
1 cl horčic. semienka
1 cl kurkumy
2 cl mleteho koriandru
soľ
2 cl sojovej omacky
50 ml sladkej smotany (nie je nutné)
Cez noc namočenů cizrnu uvaríme do mäkka.
V širokej pánvici rozohrejeme olej, osmažíme na ňom horč.
semienka. Keď prestanů vyskakovať, prisypeme kurkumu
a koriander, krátko osmažíme a pridáme papriku. Asi 5 minut
podusíme a pridáme cizrnu. Podlejeme sojovou omáčkou,
osolíme (pozor, aj sojová omáča je slaná!). Ak chceme použiť aj
smotanu, pridájme ju teraz tiež. Podusíme ešťe zo 10 minut,
kým zmäkkne paprika. Podávame s bielou rýžou. Chutné je aj
studené s chlebom.
Ak nemáme cizrnu, mžôeme ju nahradit i farebnou fazulou, napr. čiernou
alebo červenou ladvinovou fazulou.
Cuketa s rajčaty
(od Čity)
1 velká cuketa
3-4 rajčata
50g másla
1 pl oregána
špetka asafoetidy (není nutné)
sůl
V hrnci rozpustíme máslo a přidáme na
kostky nakrájenou cuketu a rajčata. Přidáme oregáno,
asafoetidu a sůl a vaříme dokud cuketa nezměkne (asi 15
minut). Je to vynikající zeleninový chod k rýži nebo plackám
všeho druhu.
Cuketová polévka
(od Tattvy)
1 velká cuketa
1-2 brambory
50g másla (nebo 2pl ghí)
1/2 litru vody
1 čl kari koření (nebo směsi asafoetidy, indického kmínu, kurkumy a
koriandru)
1 pl dýňových semínek
1 pl slunečnicových semínek
1 pl soli
Oloupané a nakrájené brambory, nakrájenou
cuketu a všechno ostatní společně vaříme asi 10-15 minut.
Pokud chceme polévku hustou, můžeme hned na začátku přidat
asi 2 pl jemných ovesných vloček. Polévka je rychle
připravená a hotová a nikdy nezklame - pokaždé je
vynikající. Koření je možné obměňovat - můžeme přidat například trochu
kašori-methí (sušené natě pískavice) nebo jiné směsi.
Domácí chléb
1 kg žitné celozrnné mouky
1 kg hladké mouky
1 litr podmáslí případně kyselého mléka nebo syrovátky
2 pl soli
1 kostka droždí
V malém rendlíku zahřejeme na tělesnou
teplotu trochu vody se špetkou cukru a mouky. Rozdrobíme do
něho droždí a necháme asi 5 až 10 minut nakvasit. Mezitím
ohřejeme podmáslí nebo syrovátku aby byla teplá, ale ne
horká. Můžeme použít i starší zkyslé mléko, pro které bychom
asi již neměli použití, anebo jogurt či obyčejnou vodu.
Z mouky, droždí a podmáslí uhněteme vláčné těsto (případně
můžeme přidat vodu), které necháme asi hodinu kynout. Do těsta můžeme
přidat mletý kmín, lněná semena, apod. Potom rozehřejeme troubu, z
těsta uněteme dva bochníky, které potřeme podmáslím a
posypeme kmínem, mákem, sezamem, apod. Chleba pečeme asi 1
až 1 1/2 hodiny při 195 stupních. Domácí chleba vydrží v
ošatce pod utěrkou i několik dní a jistě se hodí všem, kteří
cestují, chodí do práce a nemají čas denně vařit. Zkuste ho
upéct někdy i vy!
Fazolková chuťovka
(od Malatí)
1 pytlík mražených fazolových
lusků
2 pl ghí nebo rostlinného oleje
1,5 čl hořčičného semínka
čilli podle odolnosti (nejlépe 3 čerstvé papričky)
3 cm strouhaného čerstvého zázvoru (nebo 3 čl sušeného)
kelímek velkého bílého jogurtu
sůl
V pánvi, nejlépe woku, rozehřejeme ghí a
necháme v něm popraskat hořčičný semínka. Poté přidáme
chilli papričky a zázvor a necháme chvíli osmažit. Pak
přidáme fazolové lusky, můžeme je podlít vodou, a vaříme je
pod pokličkou, dokud nezměknou. Nakonec přidáme jogurt a sůl
a ještě chvíli necháme na plameni, aby se jogurt ohřál.
Nudle na smetaně
(od Dváraka-íšvary)
bešamelová omáčka:
6 dl mléka
1 dl hladké mouky
50 g másla
1/2 čl asafoetidy
1 čl sladké papriky
1 pl bazalky (lepší je hrst čerstvé nasekané)
1/2 pl oregana
1/4 čl mletého pepře
1/4 čl mletého koriandru
sůl
2-3 porce nudlí (těstovin)
vařených podle návodu (při vaření přidat sůl a olej)
4-6 syrových drobně pokrájených rajčat
1 hrst nasekaného čerstvého koriandru
asi 100 g mraženého hrášku
Smícháme všechny ingredience na
bešamelovou omáčku a krátce povaříme (5-10 minut). Mezitím
necháme vařit 2-3 porce nudlí podle návodu a ve zvláštním
hrnci krátce povaříme zelený hrášek (asi 5 minut). Slijeme
vodu z nudlí a hrášku, přidáme do omáčky, zamícháme s
čerstvým koriandrem a na závěr zamícháme čerstvá rajčata. Čerstvý
koriandr dodává jídlům osobitou chuť, ale pokud ho nemáme, tak ho
jednoduše z receptu vypustíme. Uvidíte, že i tak to bude
jedna báseň!
Paprikové pikle
Pikle jsou speciálním způsobem
konzervovaná zelenina, která se v malém množství podává jako
chuťovka k rýži, sabdží nebo k purí. Velice se hodí v
zimních měsících, kdy není k dispozici tolik čerstvé
zeleniny, ale pro svou charakteristickou chuť si najdou místo
v jídelníčku po celý rok. Vybrali jsem recept na paprikové pikle,
které se vyplatí dělat na konci léta kdy jsou papriky na trhu levně
k mání ještě je sluníčko.
1/2 l nakrájených paprik
2-3 dl oleje (sójový, slunečnicový, řepkový...)
1,5 pl soli
1 pl mletých hořčičných semínek
1 pl indického kmínu
1 po garam masaly
1/2 čl zázvoru
1/2 čl kurkumy
1 čl asafoetidy
1/2 čl čili nebo kajenského pepře (pro nepálivou variantu možno
vynechat)
* Umyjeme papriky a nakrájíme je na menší
proužky (asi 1-3 cm). Rozprostřeme je po plechu a necháme je
několik hodin naschnout. Jde o to, aby nebyly tak mokré
a nepouštěly tolik šťávy, která by byla při zrání piklů na
závadu. Kousky paprik by také neměly změknout, protože i pak
budou pouštět šťávu.
* Naschlé paprikové proužky smícháme se solí a kořením a přendáme je
do menších sklenic s víčkem (nejlépe od přesnídávky nebo medu).
* V menším hrnci rozehřejeme olej a těsně před tím, než začne kouřit,
ho sundáme z ohně. Asi 2 minuty počkáme - pak bude mít tu správnou
teplotu - a POMALU ho lijeme do sklenic. Bublá to jako při smažení.
Olej musí papričky úplně pokrývat - jinak se při zrání papričky zkazí.
Občas se stane, že sklenice praskne a proto buďte opatrní a vše dělejte
v dřezu nebo na plechu, aby vám olej nezaneřádil kuchyň.
* Zakryjeme víčkem a necháme zrát nejlépe na slunci asi 14 dní i déle.
Každý den s nimi zatřepeme a na noc dáme dovnitř.
* Pikle jsou nejlepší po několika měsících a dobře připravené vydrží
i roky. Zrají obvykle v uzavřené sklenici, ale ani případné otevření
by nemělo vadit. Pokud papriky pustí moc šťávy nebo se nepovede něco
jiného, mohou zkvasit (obvykle se nafukuje i víčko) a po ochutnání
perlí - v takovém případě je záhodno je vyhodit.
* Zkoušeli jsme pikle s různým kořením a různou zeleninou. V našich
poměrech chutnaly dobře paprikové a ředkvičkové. V Indii je dělají i
ze zeleného manga (to je nejlepší - za 100 Kč se dá koupit 1/4 l),
čerstvého zázvoru, limetek, rajčat, atd.
Recept byl dlouhý, ale není to tak
složité - nakrájet zeleninu, smíchat se solí a kořením,
zalít horkým olejem, nechat za oknem a hotovo. Zkuste to -
nejlepší je počkat na konec srpna, kdy je levná paprika a
ještě je sluníčko.
Pečená cuketa s
bramborem a sýrem
(od Tattvy)
1 velká cuketa
4 větší brambory
50 g másla
1/4 čl asafoetidy
1/2 pl kmínu (indický nebo český)
1 pl oregána
1 čl sladké papriky
plátkový sýr
sůl
Cuketu a brambory nakrájíme na kostky a smícháme je s máslem,
kmínem, asafoetidou, oregánem a solí. Pečeme v remosce nebo
ve vyšším plechu v troubě asi 40-50 minut. Nakonec na vrch
položíme plátkový sýr, posypeme ho paprikou a necháme asi
1-2 minuty protéct. Koření i zeleninu je možné obměňovat
podle chuti. Vynikající je místo cukety použít brokolici a
okořenit ji některým kari kořením! Mohu doporučit - je to labužnické
jídlo samo o sobě.
Pharaty - smažené
chlebové placky
(od Tattvy)
1/2 kg celozrnné mouky
2 čl soli
voda
ghí (olej)
Z mouky soli a vody uhněteme vláčné
těsto. Necháme nějakou dobu uležet a pak těsto rozdělíme na
kousky asi 4 cm velké. Na namaštěném stole vyválíme asi 7 cm
velkou placku, kterou 2 přeložíme, aby vznikl trojúhelník.
Ten poté ještě rozválíme asi na 15 i více cm (podle
velikosti pánve). Smažíme je po dovjicích na pánvi s asi 2 pl
rozpuštěného ghí podobně jako řízky. (Jen tak mimochodem - chuťově
někdy opravdu řízky připomínají.) Když jsou po obou stranách
hotové (asi tak za 4-6 minut), necháme je okapat a můžeme
podávat. Osvědčilo se nám jich udělat více najednou a zbytek
dát do mražáku. Placky se jednoduše na pánvi nebo v remosce
rozmrazí a chutnají jako čerstvé.
Plněné placky
(od Tattvy)
4 velké brambory
1/2 kg hladké mouky
250 g másla
5 dl jogurtu
1 prášek do pečiva
sůl
asafoetida
1/4 čl kurkumy
nať z pertřele nebo jiné zelené koření
Brambory uvaříme ve slupce a pak je
rozšlháme na kaši se solí, asafoetidou, kurkumou a zeleným
kořením. Z mouky, rozpušťeného másla, jogurtu a prášku do
pečiva uděláme lehčí těsto. Na vymoučněném stole rozválíme
asi 4-5 cm velké kuličky těsta na asi 15 cm velké placky.
Doprostřed dáme asi 2-3 pl bramborové kaše. Náplň překryjeme
jako když se dělají kynuté buchty a namoučněnou placku opatrně
rozválíme až bude asi 0,5 cm tlustá. Pešeme v troubě při 200 stupních
asi 20 minut. Placky se efektně nafukují. Potřeme máslem a můžeme
podávat.
Sojové maso
(od Tattvy)
Sojové kostky vaříme do měkka v osolené
vodě. Pak vodu slijeme. Vody má být raději více, protože s
ní se ztratí sojová pachuť.
Sojové kostky zaprášíme kořením a trochou oleje - hodně sladké papriky,
trochu zázvoru, kari, kurkumy, asafoetidy, garam masaly, atd. (vše
podle chuti a pokud některé koření nemáme, tak ho
vynecháme), promícháme a necháme nasáknout - může být
i v lednici do příštího dne.
Na pánvi mírně osmahneme na kousky nakrájené ořechy (nejlepší jsou
vyloupané nakrájené mandle), přidáme sojové kostky a jen
lehce je osmahneme. Přidáme trochu smetany, případně sojovou
omáčku, podusíme a může podávat. Výborné je k rýži nebo
pečeným bramborám.
Šák (listová zelenina)
(od Tattvy)
1/2 kg špenátu, mangoldu nebo
podobné listové zeleniny
1- 2 dl smetany (šlehačky nebo i mléka
sůl
2 pl ghí
1pl indického kmínu
1/4 čl zázvoru (nebo 1/2 čl čerstvého
1/4 čl asafoetidy
1/4 čl koriandru
1čl mletého fenyklu
1/4 čl kurkumy
Špenát uvaříme doměka. Čerstvý trvá asi
20-30 minut, mražený stačí mírně povařit. Na posledních 5
minut přidáme smetanu a sůl. Mezitiím v malém hrnci
rozpálíme ghí (olej) a přidáme kmín. Asi po 1/4 minutě
přisypeme postupně ostatní koření a zamícháme. Kmín by měl
lehce zpěnit a zhnědnout, ale celkově se koření nesmí přepálit
- raději osmahnout méně než více. Koření a ghí přidáme do špenátu a
krátce povaříme.
Na obohacení doporučujeme přidat některé
z následujících chťovek: tofu, usmažené nebo pečené kousky
brambor, smažený panýr (sýr) nebo kousky balkánského sýra
(pozor nepřesolit).
Šák se dobře hodí k rýži, purí (smaženým
plackám) a bramborům. Bývá součástí větších hostin. Je možné
ho připravit i z vrcholků kopřiv, lebedy a jiných planýh
rostlin. Planá zelenina však nemá být konzumována příliš
často, neboť je příliš koncentrovaná. Proto její účinky
raději doplníme pečenými nebo smaženým bramborami atd. Přesto
doporučujeme - chutná výborně a na jaře jsou mladé kopřivy vlastně
první přirozená čerstvá zelenina.
Šák II (listová zelenina)
(od Tattvy)
400 - 500 g čerstvého (nebo
mraženého) špenátu.
2 l mléka
1/2 l jogurtu nebo šťávy z 2 - 3 citrónů
asi 1 čl soli 2 pl ghí nebo oleje
2 čl indického kmínu
2 čl fenyklu
1/2 čl asafoetidy
3 čl mletého koriandru
1 - 2 pl čerstvého nastrouhaného zázvoru
1 čili paprička (možno vynechat)
Do vroucího
mléka přidáme jogurt nebo citronovou šťávu. Vzniklý tvaroh
vypereme cedníkem, vložíme do plátýnka a zatěžkáme. Asi po
1/2 hodině tvaroh nakrájíme na kostičky.
Rozehřejeme
ghí a když se z něho začne kouřit, přidáme kmín a fenykl. Po
1/2 minutě přidáme zázvor a lehce osmahneme. Nakonec přidáme
zbylé koření a po několika vteřinách vše zalijeme 2 - 4
dcl syrovátky. Přidáme špenát, sýr a vše podusíme do měkka
(5 - 10 minut). Podle chuti osolíme a případně dochutíme
smetanou.
Poznámka pro ty, kteří mají hluboko do
kapsy: Sák je možné připravit i z kopřiv a místo kousků
sýra přidat smažené nebo vařené brambory. Sák z kopřiv se
však vaří o něco déle (asi 25 minut).
Špenátová polévka
(od Tattvy)
150 g másla
150 g hladké mouky
asi 1 kg brambor
2 mrkve
asi 4 dl celých špenátových nebo kopřivových listů
7 dl vody
7 dl mléka
1 pl soli
1 pl českého kmínu
1 pl čerstvého zázvoru (možno vynechat)
1 dl smetany (není nutné)
V hrnci rozehřejeme máslo a přidáme
hladkou mouku. Asi 5 minut mouku osmahneme. Mouka nemá
zhnědnout jako jíška, má být jen lehce osmahnutá. Poté
přidáme vařicí vodu (nebo zeleninový vývar) a dobře
zamícháme. Přidáme mléko a celé rozmícháme nebo rozšleháme,
aby nevznikly hrudky. Pak přidáme brambory nakrájené na 2 cm velké
kostky, mrkev na 1 cm velké kostky, sůl, kmín a nastrouhaný
nebo jemně nakrájený čertvý zázvor. Vaříme za stálého
míchání asi 15 minut. Mléčná polévka má tendenci se
připalovat. Pak přidáme špenát a povaříme ještě 5 minut.
Nakonec přidáme smetanu a můžeme podávat.
- Pokud místo mraženého špenátu (celé listy se dají sehnat v TESCU nebo
Globusu) použijete kopřivy, vařte je dobře očištěné zvlášť asi 10 -
20 minut v troše vody. Pak je v hrnci nožem proti vařečce pokrájejte
na kousky a přidejte na posledních 5 minut do polévky. Je to supr...
Těstoviny - italská
pasta
(od Dváraka-íšvary)
2-3 porce těstovin vařených podle
návodu (při vaření přidat sůl a 1/2 pl oleje)
3 pl másla
3 pl olivového oleje
1/2 čl asafoetidy
1 čl (pálivé) papriky
1 pl bazalky (lepší je hrst čerstvé nasekané)
1 malá konzerva nasekaných rajčat
1 malá konzerva rajského protlaku
1/2 dl smetany
sůl
nastrouhaný tvrdý sýr na posypání
smažené (nebo pražené) kešu oříšky
Máslo a olivový olej necháme v hrnci
rozehřát, pak přidáme asafoetidu, asi za 1/2 minuty papriku,
bazalku, sekaná rajčata, protlak a sůl. Krátce povaříme,
přidáme trochu smetany a smícháme s těstovinami. Můžeme
přidat i smažené oříšky a posypeme strouhaným sýrem. (Pokud
nemáte asafoetidu a nevadí vám používání cibulovin, můžete místo
asafoetidy použít jemně nakrájenou cibulku. V tomto případě však jídlo
Krišnovi neobětujeme).
Zapečené sojové šunkofleky
(od Zbyňka)
500 g nevaječných těstovin
(nejlepší jsou italské - osvedčené jsou vrtule, kolínka, atd.)
1/2 - 1 balení sojového uzeného granulátu („sojová šunka”)
100 - 200 g nízkotučného sýra (cihly - 30% aidam)
sůl
olej
koření na pizu (popř. jen oregáno)
pepř
Dáme vařit vodu na těstoviny - na 1/2 kg
těstovin asi pět litrů vody. Vodu osolíme a když přijde do
varu, přisyspeme těstoviny a sojovou šunku (granulát).
Zamícháme, aby se nám těstoviny nechytaly ke dnu hrnce.
Pozor - sojový granulát trochu pění. Pěnu srazíme přidáním
trochy oleje nebo másla. Těstoviny vaříme podle návodu na sáčku (doba
vaření). Zatím si můžeme nastrouhat sýr na hrubém struhadle. Čím více
sýru, tím lépe. Hotové těstoviny se sojovým granulátem slijeme přes
cedník a vyklopíme do pekáče. Potom přidáme větší část nastrouhaného
sýra, koření a zamíchame. Zbytkem sýra nasypeme zvrchu a případně ještě
dosolíme nebo dokořeníme. Zalijeme trochou oleje a zapečeme v troubě
asi 30 min. Doba pečení závisí na tom, jestli máme rádi pokrm do
zlatova vypečený a křupavý nebo naopak. Servírujeme s
kyselou okurkou nebo s nakládanou červenou řepou. Recept
můžeme obměnit použitím uzeného sýru. Ten je ovšem tučnější
a pak ani není zapotřebí přidávat do pekáče olej.
Zapečená rajčata,
cuketa a lilek po provensálsku
(od Kateřiny)
4 rajčata
větší cuketa
1 baklažán
300 g sýra (panýr , mozzarella)
1-2 pl provensálského koření
3 čl soli
2 pl olivového oleje
Cuketu nakrájíme na kolečka, lilek na
půlkolečka, rajčata také na kolečka, nebo na „lodičky”. Na
plech potom střídavě, jakoby „na koso” skládáme a prokládáme
kusy zeleniny s kousky čerstvého sýra. Nakonec osolíme,
okořeníme, navrch kousky mozzarely a to celé pokapeme
olejem. Nepodlijeme a pečeme tak 20-30 minut v troubě. Chutná
to nejlépe s pečivem.
Zimní zeleninová
polévka
(od Tattvy)
1 kg zelí
1/2 kg brambor
1/4 kg mrkve
2 pl ghí (nebo másla)
1 pl indického kmínu
1 čl kurkumy
1 čl zázvoru
1/2 čl asafoetidy
1/4 čl garam masaly
1,5 l vody
3 čl soli
2 pl másla
Omyjeme hlávku zelí a nakrájíme ji na
malé kousky. Ve větším hrnci rozehřejeme ghí a krátce
osmahneme indický kmín. Potom přidáme ostatní koření a
rozkrájené zelí. Dobře promícháme ode dna a osmahneme zelí
asi 5 minut. Přidáme nakrájené brambory a mrkev (může být i
nastrouhaná), zalijeme vodou, osolíme a vše vaříme asi 1/2
hodiny až je vše uvařené. Navrch dáme kousek másla a společně s rýží
nebo s purí obětujeme Kršnovi.
Pravidla při
vaření a způsob obětování jídla Kršnovi
„Ať
činíš cokoliv, ať pojídáš cokoliv, ať obětuješ nebo daruješ cokoliv
a ať provádíš jakákoliv pokání, vždy to dělej jako oběť Mně.“ Tento
verš Bhagavadgíty (9.27) shrnuje metodu bhaktijógy, jógy oddanosti k
Nejvyššímu Pánu.
Oddaný
nabízí jídlo Kršnovi jako projev lásky k Němu. Vždyť podobně je tomu
i v jednání mezi lidmi. Jeden člověk připraví jídlo a nabídne je svému
příteli jako projev náklonnosti. Není to jen jídlo samotné, ale i
nálada, která tento prostý druh výměny provází. Nabízení
jídla Kršnovi je tedy jeden ze způsobů, jak rozvinout náš
vztah k Němu.
Kršna v
Bhagavadgítě (9.26) popisuje, jaký druh oběti přijímá: „Jestliže Mi
někdo obětuje s láskou a oddaností lístek, kvítko, ovoce nebo vodu,
přijmu to.“ Proto Mu nebudeme nabízet něco, co si nepřeje - maso
zabitých zvířat a ryb, zárodky nevylíhlých kuřat (vejce) atd.
Vegetariánství oddaného tedy stojí i nad zájmy zdravotními,
ekonomickými a dokonce i etickými. Důsledně se vyhýbáme
živočišným produktům nejen kvůli tomu, že za jejich pojídání
obdržíme špatnou karmu, která přinese utrpení v budoucnosti,
ale jednoduše proto, že si je Kršna nepřeje.
Tento vyšší smysl vegetariánství máme na paměti již v obchodě, při
výběru potravin. Mléko a mléčné produkty, obilí, luštěniny,
ovoce, zelenina a ořechy jsou potraviny v kvalitě dobra. Zkušený kuchař
dokáže jejich kombinací připravit stovky druhů nejrůznějších lahůdek.
Zásadně nepoužíváme maso, ryby, vejce, žádné omamné látky včetně kávy,
pravého čaje a kakaa. (Čaj z jiných bylinek je použitelný.) Dále
nepoužíváme česnek, cibuli, pórek, pažitku a houby, což jsou
potraviny v kvalitě vášně a nevědomosti, a tudíž nevhodné.
Nejlépe je kupovat všechny potraviny čerstvé a v
nezpracované podobě. Průmyslově vyráběné šťávy, konzervy a
polotovary většinou obsahují také konzervační přísady, často
živočišného původu, nebo jsou v nich živočišné produkty
přímo přimíchány. Většina druhů sýrů se například vyrábí za
pomocí syřidla z telecích žaludků, některé ovocné jogurty
obsahují želatinu z kostí a rohů zvířat. Koupíme-li jen
nezpracované potraviny, nejenže se zachová jejich výživná hodnota,
ale ani nemusíme zkoumat, co všechno vlastně obsahují.
Při vaření je
největší rozdíl v tom, že kuchař medituje o Kršnově požitku,
nikoliv o vlastním. Možná se ptáte, proč je to tak důležité. Můžeme
to vysvětlit na jednoduchém příkladu - obraz není jen směsí barev
na plátně, nýbrž i výrazem mysli umělce, jeho mentálního rozpoložení.
Podobně je naše touha potěšit Kršnu přísadou, která chutná nejvíce.
Projeví se i tím, s jakou čistotou Mu jídlo připravujeme. Vždyť čistota
má blízko ke zbožnosti. Kuchař má mít čisté tělo i mysl. Nosí čisté
šaty a věnuje minutku čištění kuchyně, dříve než začne i průběžně při
vaření. „Kršna přijme jednoduchou oběť z čisté kuchyně,“ říkal Šríla
Prabhupáda, „ale nepřijme komplikovaná jídla ze špinavé.“ Jídlo během
vaření neochutnáváme - ani na zkoušku. Kršna musí být první, kdo
si pochutná. Většinou vaříme podle osvědčených receptů, a tak toto
pravidlo není na závadu. V ideálním případě je i nádobí
určeno výlučně k vaření pro Kršnu.
Způsob, jakým
provádíme obětování, je následující: jídla připravíme v normálních
dávkách na zvláštní talíř. Tento talířek zakoupíme k tomuto účelu a
nepoužíváme ho na nic jiného. Přineseme také pohár čisté vody, který
by neměl nikdy chybět, ani když obětujeme jiné pití, a postavíme vše
před obrázek Kršny. Nejjednodušší formou obětování je pouhá modlitba:
„Můj Pane, Kršno, přijmi prosím toto jídlo“ a zpívat několik minut Haré
Kršna mahámantru: Haré Kršna, Haré Kršna, Kršna Kršna, Haré
Haré, Haré Ráma, Haré Ráma, Ráma Ráma, Haré Haré . Ve
skutečnosti nás Kršna o tyto oběti nežádá proto, že by
potřeboval naši rýži a zeleninu, ale protože si přeje naši
oddanost. Měli bychom tomu rozumět, že nás vybízí ke
znovuobnovení našeho vztahu k Němu. Zpočátku to můžeme dělat
pouze z víry, či z povinnosti, ale později se náš vtah může vyvinout
v lásku. Po obětování se z jídla stalo prasádam, což doslovně znamená
„milost Pána“. Všechno připravované jídlo (i to, které se nevešlo na
talířek a zůstalo v hrncích) je nyní obětované. Prasádam přendáme,
talířek a pohár umyjeme a teprve potom rozdáváme prasádam
všem přítomným.
Případně můžeme jídlo obětovat
složitějším způsobem. Uděláme malý oltář s dvěma obrázky. Na
jednom je Šrí Čaitanja Maháprabhu a Jeho společníci a na
druhém je Šríla Prabhupáda, zakladatel-áčárja hnutí Haré
Kršna. Talířek a pohár s vodou postavíme před oltář, pokloníme
se po levé straně oltáře a zvoníme zvonečkem v ruce. Odříkáváme přitom
následující mantry, každou třikrát. (Sanskrtské mantry jsou přepsány
do české diakritiky tak aby co nejblíže odpovídaly správné výslovnosti).
nama
óm višnu-padája kršna-presthája bhú-talé šrímate
bhaktivédanta-svámin iti námine
Hluboce se klaním Jeho Božské Milosti A.Č.
Bhaktivédantovi Swamimu Prabhupádovi, který je velice milý
Šrí Kršnovi, protože se odevzdal Jeho lotosovým nohám.
namas té sarasvate déve
gaura-vání-pračáriné
nirvišéša-šunjavádi-pasčatja-déša-táriné
Hluboce se klaním vám, duchovní učiteli, služebníku
Bhaktisiddhánty Sarasvatího Gósvámího. Milostivě rozšiřujete
poselství Šrí Čaitanjadévy a vysvobozujete západní země,
které jsou plné impersonalismu a voidismu.
namo mahá-vadanjája
kršna-préma-pradája té kršnája kršna-čaitanja-námne
gaura-tvíše namah
Ó nejvelkodušnější inkarnace! Jsi Kršna samotný zjevující
se jako Šrí Kršna Čaitanja Maháprabhu. Přijal jsi zlatou
barvu Šrímatí Rádhárání a široce rozšiřuješ čistou lásku ke
Kršnovi. Hluboce se Ti klaním.
namo brahmanja-dévája
go-brahmana-hitája ča džagad-dhitája krišnája góvindája
namo namah
Můj Pane, jsi dobrodincem krav a bráhmanů, jsi příznivcem
celé lidské společnosti a světa.
(džaja) šrí-krišna-čaitanja
prabhu nitjánanda šrí-advaita gadádhara
šrívásádi-gaura-bhakta-vrinda
Vzdávám svou hlubokou poklonu Šrí Kršnovi Čaitanjovi,
Prabhu Nitjánandovi, Šrí Advaitovi, Gadádharovi, Šrívásovi a
všem ostatním, kteří jdou cestou oddanosti.
Haré Kršna, Haré Kršna, Kršna
Kršna, Haré Haré Haré Ráma, Haré Ráma, Ráma Ráma,
Haré Haré
Potom necháme talířek asi deset minut
před oltářem, aby Kršna mohl jídlo ochutnat. Oddaní zatím
mohou zpívat Haré Kršna.
Před uctěním prasádam oddaní společně
opakují následující modlitbu:
šaríra avidjá-džál, džodendrija
táhe kál,
džíve phelé višaja-šágoré
tá`ra madhjé džíhvá ati, lobhamoj sudurmati,
tá`ke džetá kathina samsaré
kršna baro dojamoj, koribáre džíhva džaj,
sva-prašád-anna dilo bhái
sei annamrita páo, rádha-kršna-guna gáo,
préme dakó čaitanja-nitái
bhagavad-prasádam kí džaj!
Hmotné tělo je místem nevědomosti a
smysly jsou sítě cest vedoucí k smrti. Spadli jsme do oceánu
hmotného smyslového požitku a ze smyslů je jazyk nejdravější
a nejhůře ovladatelný. Ovládnout jazyk je v tomto světě
velice obtížné. Ale Ty, Kršno, jsi velice milostivý a dáváš
nám takové chutné prasádam pro ovládání jazyka. Přijměme nyní
toto lahodné prasádam k naší plné spokojenosti, opěvujme Šrí Šrí Rádhu
a Kršnu a s láskou požádejme o pomoc Čaitanju a Nitjánandu.
Úvod
Vegetariánská strava má
své nesporné výhody a mnozí již to mohli pocítit i sami na
sobě. Důvodů k vegetariánství bývá více - od etiky a
nenásilí až k čistě zdravotním aspektům. Pro mnohé hraje
důležitou roli i fakt, že vegetariánská strava je v průměru
levnější než masitá. Pokud nebudeme každý den vařit super-drahé
speciality (a věřte, že i bez masa, ryb a vajec lze
připravit vskutku královskou hostinu), můžeme vyjít i vcelku
levně. Je zjímavé, že i lékařská asociace Spojených států
(což je stát s největší spotřebou masa na světě) oficiálně
prohlásila vegatariánství za zdraví prospěšné.
V této kuchařce najdete
recepty, které vyhovují zásadám lakto-vegetariánské stravy a
jsou prakticky vyzkoušené zkušenými kuchaři v našich
podmínkách. Lakto-vegetariáni kombinují potraviny
rostlinného původu s mlékem a jeho produkty, jako je například máslo,
tvaroh, jogurt, smetana apod. Podle Véd je mléko nutné k rozvoji
inteligence a doporučená dávka mléka a mléčných produktů je
asi 3-7 dl denně. K získání mléka není potřeba zabíjet žádné
vyspělejší živé bytosti ani jejich zárodky a podle staré
indické filozofie je civilizovaný člověk předurčen právě k
tomuto druhu potravy.
Je pravda, že rostliny
mají také svůj život a my je tímto vlastně zabíjíme, ale
každý uzná, že utrhnout květák a podříznout sele je z
etického hlediska podstatný rozdíl. Určitému stupni násilí
se tedy ani civilizovaný člověk nevyhne, ale měl by ho
omezit na nejmenší možnou míru.
Oddaní Kršny navíc své
jídlo nejprve obětují na oltáři Pánu a z celého jídla se
stává - prasádam, což je vlastně obdoba křesťanské hostie.
Takové jídlo je pak zcela oproštěno od karmických reakcí
("Karma free diet") a na každého, kdo ho ochutná, bude mít
očišťující vliv. Oddaní Kršny snaží rozdávat co nejvíce
Kršnova prasádam - zakládají restaurace (Góvinda, Hariból, Gópál,
Higher taste ) a nebo rozdávají jídlo zdarma v rámci programu (The Hare
Krishna food for life). Pouze prasádam má totiž sílu duchovně očistit
srdce lidí, což jediné může přinést obrat k lepšímu v dnešním světě.
A.Č Bhaktivédanta Swami Prabhupáda, říkal, že prasádam můžeme vařit
z obilí, luštěnin, ořechů, ovoce, zeleniny a mléčných výrobků. V
různých krajích se vaří všemožné místní speciality, ale
pokud dodržíme toto složení, můžeme hotové jídlo Kršnovi
obětovat. Existují však vyjímky: ze zeleniny se nepoužívá
česnek, cibule, pórek a pažitka; dále se nepoužívají houby a
samozřejmě nepoužíváme alkohol, cigarety a jiné omamné látky.
V této kuchařce jsme se
snažili uveřejnit recepty, které jsou prakticky vyzkoušené a
většinou vyhovují všem výše uvedeným zásadám. Doufáme, že
přispějí k obohacení vašeho jídelníčku a budou vám i
vodítkem k jeho uspořádání.
Tattva-darší dás
Léčivé koření
Malatí déví dásí
Často ani netušíme, jaké
poklady skrývá naše kuchyně.
Koření se nepoužívá pouze k dochucení jídel, ale již od nepaměti slouží
jako podpůrný lék při nemocech nebo jako prevence.
Indický kmín (džíra,
římský kmín, kumín)
Podle ajurvédy dodává kmín
chladivý pocit, takže reguluje pittu. Toto koření
obsahujesladkou, ostrou i jemně hořkou chuť a vyvažuje
všechny tři dóši. Kmín je účinný při léčbě nespavosti. Smícháme
čajovou lžičku opraženého kmínového prášku s dužinou banánu.
Tato směs se má jíst večer, protože přivodí spánek. Při amnézii
neboli otupělosti paměti smícháme tři gramy kmínu se
dvěma lžícemi čistého medu a jíme jednou denně, nejlépe
ráno. Dlouhotrvající škytavku můžeme vyléčit směsí dlouhého
pepře a kmínu, které se rozdrtí a smíchají v poměru 4:5.
Čajová lžička kmínu se přidá do vařící vody a nechá se
několik sekund vařit. Voda má potom antiseptické účinky a je velmi
užitečná při běžných nachlazeních a horečkách. Když
nachlazení doprovází škrábání v krku, můžou se ještě
přidat malé kousky zázvoru. Další druhy kmínu jsou: kála
džíra - černý kmín - se často používá při poruchách
pigmentace a jiných infekcích pokožky. Aranja džíra působí
proti hlístům.
Kurkuma (haldi)
Kurkuma má působí
antibakteriálně a jako desinfekce. Zklidňuje záněty tak, že
sníží hladinu histaminu. Od nepaměti se také používá proti artritidě.
Ochraňuje játra proti látkám, které je poškozují a tradičně
se používá při jaterních onemocněních. Výzkumy
prokázaly, že kurkuma může pomoci snížit cholesterol
a také zabraňuje tvorbě krevních sraženin, které
mohou způsobit infarkt nebo mrtvici. Kurkuma je naprosto bezpečná. Ve
velkém množství se dává do jídla a ani tehdy nemá žádné nepříznivé
účinky. Pouze lidé se žlučovými kameny, těhotné ženy a lidé
trpící žloutenkou nebo překyselením žaludku by měli omezit
její příjem. Při léčbě bronchitidy rozpustíme polovinu
čajové lžičky kurkumového prášku v polovině sklenice mléka a
pijeme dvakrát až třikrát denně, nejlépe na lačný žaludek.
Pískavice (řecké
seno, méthí, fenugreek)
Pískavice obsahuje prvek
saponin, který zabraňuje absorbci cholesterolu ze střeva,
proto nedochází k ukládání tuku na stěnách tepen, čímž se
snižuje nebezpečí infarktu. Doporučuje se těhotným ženám a
ženám po porodu, aby se jim zvýšila tvorba mléka. Na zmírnění
křečí a menstruačních bolestí by ženy měly žvýkat
pískavici s vodou. Pískavice namočená v podmáslí ulehčí od bolestí
břicha. Pokud se pískavice bere v proměnlivých dávkách od 25 gramů
do 100 gramů denně, může u lidí trpících cukrovkou snížit
hladinu glukózy.
Pepř černý (kálí
mirč)
Proti zapomnětlivosti
smícháme pět semínek dobře oloupaného černého pepře s čajovou lžičkou
medu. Tuto směs by se jíme ráno a večer.
Šalvěj (sefakuss)
Šalvěj působí na mozkovou
kůru, zmírňuje mentální vyčerpání a posiluje schopnost se
soustředit. Může pomoci při oslabené paměti nebo její
ztrátě. Měli bychom pít pravidelně čaj z této bylinky.
Zázvor
Je jedním z nejznámějších
léků proti nachlazení a škrábání v krku. Z čerstvého
zázvoru můžeme uvařit čaj, do kterého přidáme trošku
citronové šťávy a med nebo džus a pijeme třikrát denně.
Zázvor je také dobrým lékem na bronchitidu. Při její
léčbě se doporučuje brát třikrát denně směs zázvorového prášku,
pepře a dlouhého pepře (pipal), od každého koření 1/2 čajové lžičky,
možno smíchat s medem. Tato směs prášků působí proti horečce.
Sezamové semínko
Při léčbě bronchitidy by se měl jednou za noc podat odvar jedné
čajové lžičky sezamových semínek a stejného množství lněného semínka
a medu se špetkou obyčejné soli. Jako lék se také může použít polovina
čajové lžičky prášku ze sušených sezamových semínek nebo odvar z
roztlučených sezamových semínek.
|