NOVINKY
ARCHIV ČLÁNKŮ
ON-LINE HOROSKOP
FOTKY
BOŽSTVA A CHRÁMY
INDIE-svatá místa
RECEPTY 
ČASTÉ OTÁZKY
INZERCE a SEZNAMKA
KE STAŽENÍ
KNIHY A PŘEKLADY
HUDBA A MANTRY
ODKAZY
KNIHA HOSTŮ
KONTAKTY A LIDI
 
Recepty
 


pl - polévková lžíce
čl - čajová lžička

Sladkosti

Buchty
(od Tattvy)

ořechová náplň:
1 díl mleté vlašské ořechy
1 díl drcené sušenky (Be-Be)
nastrouhaná citronová kůra
vanilkový cukr
4 pp cukru
skořice
karob
vařící mléko

Všechno zamíchat a zalít vařícím mlékem aby se utvořila hustá náplň.

Tvarohová náplň:
2 tvarohy
vanilkový cukr
cironová kůra
6 pl cukru
2 vařené brambory
rozinky

Těsto:
hladká a polohrubá mouka
droždí
2 pl cukru
mléko

Těsto vypracovat a nechat vykynout. Péct v remosce a vymazávat máselm mezi buchtami.

Karamelové burfi
(od Tattvy)

5 dl sušeného mléka (nejlépe polotučné)
2 dl mléka nebo smetany
200 - 250 g másla
3 dl cukru
mandle

Nasucho pražíme cukr v hrnci až zkaramelizuje. Přidáme mléko a máslo a vaříme na mírném plameni až do rozpuštění. Karamel ani směs se nesmí připálit. Potom odstavíme z ohně a po chvíli za stálého míchání přidáme sušené mléko. Důkladně zamícháme, abychom odstranili hrudky. Teplé nalijeme na malý plech nebo hluboký podnos a ozdobíme praženými mandlemi. Po zchladnutí nakrájíme na kousky.

Dvoubarevné burfi
(od Tattvy)

1. díl:
5 dl sušeného mléka (nejlépe polotučné)
1,5 dl mléka
150 g másla
1 dl cukru
1 vanilkový cukr

2. díl:
4 dl sušeného mléka
1,5 dl mléka
150 g másla
1,2 dl cukru
1/2 dl karobu

1. díl:
Rozmíchejte máslo, mléko a cukr a přiveďte k varu. Krátce povařte a vypněte vařič. Přidejte vanilkový cukr a dobře rozmíchejte. Potom za stálého míchání přidejte sušené mléko a důkladně zamíchejte, abyste odstranili hrudky. Teplé nalijte na malý plech nebo hluboký podnos o rozměrech asi 20 x 20 cm a rovnoměrně rozprostřete, aby vrstva byla asi 1 cm tlustá.

2. díl:
Rozmíchejte máslo, mléko, cukr a karob a přivěďte k varu. Krátce povařte a vypněte vařič. Za stálého míchání přidejte sušené mléko a důkladně zamíchejte. Nalijte jako další vrstvu na první díl, rozetřete a nechte rovněž vychladnout. Před podáváním nakrájejte na kostky.

Nugát
(od Tattvy)

1/2 kg lískových oříšků
2 dl mléka nebo smetany
0,5 dl karobu
3 dl cukru

Lískové oříšky nadrtíme na malé kousky nebo rozmixujeme v mixéru. Měly by zůstat i kousky asi 2 mm velké. Přidáme mléko, karob a cukr a vaříme na mírném plameni asi 25 minut. Pokud směs začne příliš houstnouta připalovat se, přidáme více mléka. Necháme vychladnout a vyválíme kuličky.

Marcipán
(od Tattvy)

1/2 kg mandlí
2 dl mléka nebo smetany
3 dl cukru
potravinářská příchuť hořké mandle

Mandle nadrtíme na malé kousky nebo rozmixujeme v mixéru. Měly by zůstat i kousky asi 2 mm velké. Přidáme mléko, cukr a vaříme na mírném plameni asi 25 minut. Pokud směs začne příliš houstnouta připalovat se, přidáme více mléka. Nakonec přidáme asi 1 čl příchuti (nutno upravit podle koncentrace) a necháme vychladnout. Potom vyválíme kuličky.

Šlehačkové simply
(od Tattvy)

1,2 dl šlehačky
3 dl sušeného mléka(nejlépe polotučné nebo tučné)
1,5 dl moučkového cukru
1 čl vanilkového cukru
strouhaný kokos

Smícháme šlehačku, sušené mléko, moučkový a vanilkový cukr a necháme do druhého dne v chladu ztuhnout. Potom z této hmoty vyválíme kuličky a obalíme v kokosu.

Simply wonderful
jednoduše úžasné

150 g másla
2 dl sušeného mléka(nejlépe polotučné nebo tučné)
100 g moučkového cukru

Příchutě:
- karob (třeba s trochou skořice)
- rozdrcené ořechy, mandle nebo kokos
- trocha šafránu rozvařené v polévkové lžíci mléka
- vanilkový cukr rozpuštěný v trošce mléka, vanilka vařená v mléce

Všechno smíchat a nechat v chladu. Poměry jsou orientační. Možno přisladit, zahustit atd.

Halva
(recepísek z Asie)

150 g másla
150 g krupice
ořechy, mandle apod.
100 g cukru
banán
rozinky, sušené ovoce
asi 3-4 dl mléka nebo vody
lžičku vanilkového cukru

Pražíme krupici na másle na mírném plameni až je zlatavě hnědá (Při tomto množství to trvá asi 1/2 hodiny, větší množství pak může trvat i hodinu). Na posledních asi 20 minut přidáme ořechy nebo mandle a pražíme společně. Přidáme cukr a mícháme asi 1 minutu. Pak přidáme banán a sušené ovoce a mícháme asi další necelou minutu. Zalijeme mlékem, přidáme vanilkový cukr a mícháme dokud všechno nezhoustne. Halva je hotová když se přestane lepit na stěny hrnce, ale dobrá je i když se pořád lepí.

Míry a váhy jsou jen orientační. Másla může být více i méně - pak bude halva suchá nebo pořádně mastná. Když přidáme méně cukru bude to spíš hustá pražená krupicovka. Když dáme více, bude to sladkost. Společně s rozinkami můžeme přidat i jakýkoliv kompot nebo nakrájené ovoce. Variace nekonečné...

Laddu

250 g másla
2 dl hladké mouky (nebo jemné cizrnové)
2 dl moučkového cukru
ořechy, mandle

Roupustíme máslo, přidáme mouku a pražíme za stálého míchání asi 40 minut dokud nezhnědne. Sundáme z ohně, přidáme pražené ořechy nebo mandle, moučkový cukr a dobře zamícháme. Po zchladnutí vytvoříme kuličky. Horké laddu můžeme také vylít na plech a po vychldnutí rozkrájet. Ořechy můžeme pražit is moukou - v tom případě je přidáme asi 20 minut před koncem pražení - nebo je můžeme úplně vynechat.

Pochoutkové Laddu

buddi:
2 dl hladké mouky (nebo jemné cizrnové)
250 g másla

voda (mléko)
olej nebo ghí na smažení

sirup:
cukr
mléka nebo vody

pražené ořechy (lískáče, vlašáky, mandle, pistácie, semena slunečnice, atd.)
sušené ovoce (rozinky, fíky, datle, meruňky, švestky, atd.)

* Z mouky a vody uděláme středně husté těsto, které přes dírkovanou lžíci (používá se při pečení, aby dírami protekla šťáva) pasírujeme do horkého oleje. Po chvíli smažení zlatohnědé buddi vyndáme a necháme okapat.
* Z cukru a mléka uvaříme hustší sirup a necháme trochu vychladnout.* Roupustíme máslo, přidáme mouku a pražíme mouku za stálého míchání asi 40 minut dokud nezhnědne. Sundáme z ohně, přidáme sirup, pražené ořechy, sušené ovoce, buddi a všechno zamícháme. Pak vytvoříme kuličky.

Vánoční cukroví
(většinou od Ivety)

Snad vám přijde vhod několik osvědčených receptů na vánoční cukroví, které vyhovují zásadám vaišnavské kuchyně a hodí se vlastně ke všem slavnostním příležitostem. Dobře upečené cukroví se jen rozplývá na jazyku a udělá jistě radost všem, kteří ho dostanou.

Obláčky

6 dl hladké mouky
200 g másla
1/8 l šlehačky

Uhněteme těsto, které necháme asi 1/2 hodiny uležet. Potom ho rozválíme a vykrájíme formičkami malé kousky. Pečeme na plechu dorůžova ve středně vyhřáté troubě (při 150°C asi 5 minut). Při pečení musíme cukroví neustále kontrolovat, a jestliže nám trouba nepeče stejnoměrně, musíme vyndat ty kousky, které se již upekly. Nafouklé obláčky ještě zatepla obalíme v moučkovém cukru, do kterého jsme přidali trochu vanilkového cukru.

Linecké cukroví

400 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
250 g másla
mléko

Uhněteme těsto a necháme ho několik hodin uležet (může být i přes noc). Poté ho rozválíme a formičkami vykrájíme malé kousky, které pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 5-10 minut. Správně upečené cukroví poznáme tak, že po otočení má zespodu nazlátlou barvu. Při pečení ho samozřejmě musíme neustále hlídat, neboť v každé troubě se peče trochu jinak. Nakonec ho ozdobíme karobovou polevou , slepíme marmeládou apod.

Karobové trojhránky

Do těsta na linecké cukroví přidáme 2 pl karobu a rozválené těsto rozkrájíme na čtverečky asi 5x5 cm velké. Plníme ořechovou nádivkou (200 g strouhaných ořechů povaříme v 1 dl mléka, po chvíli přidáme trochu krupice a 1 vanilkový cukr) a překládáme tak, aby nám vznikly trojhránky.

Rohlíčky

250 g másla
250 g hladké mouky
120 g cukru
200 g strouhaných oříšků
citronová kůra
vanilka (nebo vanilkový cukr)

Uhněteme těsto a necháme ho několik hodin uležet (může být i přes noc). Poté ho rozválíme na rohlíčky, které pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 5-10 minut. Správně upečené cukroví poznáme tak, že dostane matnější barvu. Při pečení ho samozřejmě musíme neustále hlídat, neboť v každé troubě se peče trochu jinak. Nakonec ho můžeme ozdobit karobouvou nebo citronovou polevou, slepit marmeládou apod. I do tohoto těsta můžeme přidat 1-2 polévkové lžíce karobu a tím získat další druh cukroví.

Jablkový koláč s vlašskými ořechy

2,5 dl strouhaných jablek
2 dl krupice
2 dl cukru
1 dl oleje
1/2 - 1 dl jogurtu
2 dl hrubě mletých ořechů
1 dl rozinek
1 prášek do pečiva
2 dl mléka

Rozinky namočíme ve vodě aby nabobtnaly a pak je rozkrájíme na malé kousky. Smícháme všechny přísady a pečeme při 175°C na malém vymoučněném plechu asi 1/2 hodiny. Koláč ozdobíme jednoduchou karobovou polevou.

Anýzové tyčinky

250 g hladké mouky
120 g másla
120 g cukru
4 pl jogurtu
2 pl mletého anýzu
celý anýz

Z těsta vyválíme tenký váleček silný asi jako malíček. Šikmo ho nakrájíme, pomažeme jogurtem a posypeme celým anýzem. Pečeme na vymaštěném plechu při 175°C asi 15 - 20 minut. Po upečení špičky namáčíme v karobové polevě.

Karobová poleva

120 g kokosového tuku nebo másla
120 g cukru
1 pl karobu
5 pl mléka
2 pl solamylu

Rozmíchat a krátce povařit. Jestliže se poleva srazí, můžeme přidat trochu teplé vody.

Jednoduchou karobovou polevu získáme smícháním:
1 dl mléka
1 dl cukru
1 dl karobu

Nugátová poleva

2 dl lískových oříšků
1 dl cukru
1/2 dl mléka

Oříšky krátce opražíme v troubě a jemně umeleme. Povaříme mléko s cukrem až je cukr zcela rozpuštěný. Přidáme ořechy a necháme vychladnout.

Citronová poleva

1 dl moučkového cukru
1/2 dl citronové šťávy
solamyl

Rozmícháme moučkový cukr a citronovou šťávu, asi 3 minuty povaříme a zahustíme trochou solamylu.

Tyčinky s citronovou polevou

120 g hladké mouky
120 g másla
120 g cukru
120 g jemně mletých oříšků
trocha skořice

Uhněteme těsto, vyválíme tyčinky, které pečeme na vymaštěném plechu při 175°C asi 20 minut. Ozdobíme citronovou polevou.

Karlovarské preclíčky

300 g hladké mouky
160 g másla
10 g moučkového cukru
30 g droždí
1/2 l mléka
špetka soli

Zaděláme těsto a necháme ho na teplém místě 30 minut kynout. Vyválíme preclíčky a na vymazaném plechu je necháme opět 15 - 20 minut kynout. Pečeme při 165°C a zdobíme nugátovou polevou, apod.

Kokosky

250 g strouhaného kokosu
300 g moučkového cukru
4 dl mléka
1 dl sušeného mléka
citronová kůra
vanilka

Zamícháme těsto a na vymaštěný plech ho dáváme asi po dvou čajových lžičkách. Pečeme při 120°C asi 5 minut. Kokosky sundáme ještě teplé z plechu, aby se nám nepřilepily.Tento recept se hodí i na Ékádaší.

Zdobená kolečka

230 g rozpuštěného tuku (másla)
70 g cukru
2 pl jogurtu
350 g hladké mouky

Těsto dobře uhněteme a pak ho vytlačujeme skrz ozdobnou trubičku (na šlehačku nebo těsto) na plech tak, abychom utvořili kolečka. Pečeme asi 10 - 20 minut při 175°C a hotové spojujeme džemem.

Šátečky s marmeládou

250 g tuku
2 pl jogurtu
1 pl vody
1 pl citronové šťávy
250 g hladké mouky

Těsto vypracujeme a necháme v chladu 24 hodin uležet. Pak ho vyválíme a nakrájíme na čtverečky asi 10 cm velké. Střed pomažeme džemem a rohy přeložíme do středu, kde je slepíme. Takto vytvořené košíčky pečeme v prudké troubě a ještě horké obalíme v moučkovém cukru s trochou vanilkového cukru.

Medvědí tlapky

350 g hladké mouky
260 g másla
250 g cukru
120 g strouhaných oříšků nebo mandlí
50 g karobu
špetka mletého hřebíčku a skořice

Uhnětené těsto necháme den v chladu odpočívat. Vykrájené kousky pečeme asi 10 minut při 175°C. Zdobíme podle potřeby polevou s ořechy nebo marmeládou.

Mandlová kolečka

250 g hladké mouky
150 g másla
70 g cukru
50 g mletých mandlí
4 pl jogurtu

Uhněteme těsto a necháme den uležet. Vyválíme a vykrajujeme kolečka- polovinu s dírou uprostřed. Pečeme 5 - 10 minut při 175°C na vymaštěném plechu. Vykrojené kousky pak namáčíme v karobové polevě a zdobíme mandlemi, ořechy nebo krémem.

Ořechové bochánky

100 g hladké mouky
250 g cukru
120 g másla
120 g ořechů
1 čl vody

Uhnětené těsto pečeme ve formičkách a vyklopené a vychladlé zdobíme karobovou polevou.

Košíčky

500 g mouky
360 g másla
180 g cukru
4 pl jogurtu
1 dl mletých ořechů nebo bílého máku

Těsto vyválíme a pečeme ve formičkách na košíčky.

1. náplň
Do košíčku dáme kompotované ovoce nebo čerstvé hrozny a zalijeme vanilkovým pudinkem.

2. náplň
Košíčky plníme ořechovou nádivkou a karobovou polevou. Ozdobíme oříšky.

Karobová kolečka
(od Pavly)

300 g hladké mouky
60 g másla
40 g cukru
2 pl mléka
1/2 prášku do pečiva
1 pl karobu

Uhněteme těsto a necháme uležet. Vyválíme a vykrajujeme kolečka. Pečeme 5 - 10 minut při 175°C na vymaštěném plechu. Vykrojené kousky pak namáčíme v polevě a zdobíme mandlemi, ořechy nebo slepujeme krémem.

Ovesné koláčky

180 g másla
250 g cukru
2 pl mléka
250 g mouky
1/2 čl soli
1 čl jedlé sody
250 g ovesných vloček
150 g rozinek

Smícháme máslo, cukr a mléko a dobře promícháme. Zamícháme mouku, sodu, sůl, ovesné vločky a rozinky. Vše dohromady pak vypracujeme na hustší těsto. Rozdělíme na 12 kuliček a dáme je na vymaštěný plech. Pečeme asi 10 minut na středně rozehřáté troubě a pak necháme alespoň dalších 10 minut na plechu vychladnout. Obětujeme Kršnovi.

Perník
(od Tattvy)

2,5 dl polohrubé mouky (nebo prosáté celozrnné)
2,5 dl hladké mouky
2,5 dl cukru
1/2 vanilkového cukru
1 pl karobu
1 prášek do pečiva
1 dl oleje
2,5 dl mléka nebo vody

Smícháme mouku, cukr, karob a prášek do pečiva. Přidáme olej, zamícháme a pak přilejeme mléko. Nalijeme do vymoučněné formy a pečeme v troubě nebo v remosce asi 25 minut. Špejlí zkusíme, je-li hotový. Nožem odkrojíme po stranách a ještě za tepla perník vyndáme z formy. Posypeme moučkovým cukrem a vychladlý ho obětujeme Kršnovi. Do těsta také můžeme přidat ořechy, sušené ovoce nebo trochu mleté směsi koření (badyán, kardamon, anýz, hřebíček, skořice a fenykl).

Perníčky
(od Lucky)

400 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
60 g másla
140 g medu
1 čl koření do perníku
1 čl jedlé sody (prášek do pečiva)
voda

Smícháme a vypracujeme těsto, které rozválíme a ozdobnými vykrajovátky vykrajujeme do nejrůznějších tvarů. Pečeme při 160 stupních 7-10 minut. Po vychladnutí můžeme slepit marmeládou. 

Sladké ovesné kuličky

1/2 kg ovesných vloček
250 g másla
1/2 l kokosu
250 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 dl karobu
asi 2 dl vody
kokos na obalení

Všechno důkladně promícháme aby se vytvořilo řidší těsto. Necháme v chladu odstát, aby se vločky nasákly. Tato doba může být různá: od několika hodin až po několik dní. Vyválíme kuličky, které obalíme v kokosu a obětujeme Kršnovi.

Mrkvový dort
(od Tattvy)

1/2 kg mouky
1 čl jedlé sody
1 čl soli
2 čl skořice
1/2 kg cukru
4 dl oleje
1-2 dl jogurtu
1/2 l strouhané mrkve

Panýrová poleva:
500 g másla
2 dl panýru (tvarohu)
3 pl mléka
1 vanilkový cukr
500 g moučkového cukru
2 dl drcených ořechů nebo mandlí

Smícháme mouku, jedlou sodu a skořici. Přidáme cukr, olej, jogurt a strouhanou mrkev a vypracujeme řidší těsto. Nalijeme těsto do dvou vymoučněných forem a pečeme 10 minut v silně rozehřáté troubě. Potom snížíme teplotu a pečeme asi 35 minut dokud se na povrchu neobjeví drobné praskliny. Necháme vychladnout. Dobře promícháme máslo, panýr, mléko a vanilkový cukr. Pak přidáme moučkový cukr a ořechy a namažeme jako polevu do patra a navrch dortu. Dort můžeme libovolně ozdobit.

Zmrzlina
(od Tattvy)

2,5 dl šlehačky
2,5 dl jogurtu (nejlépe smetanového)
1 dl cukru
2 dl jahod

Všechno rozmixujeme v mixéru a necháme alspoň 2 hodiny v mrazáku. Místo jahod můžeme použít borůvky, maliny, ostružiny, broskve, meruňky, banány, karob (asi 1 pl), kokos (nejlépe čerstvý) - téměř jakékoliv ovoce. Podle kyselosti ovoce možno přisladit.

Cuketový koláč s banánem a šlehačkou
(Od Čity s Tattvou)

2 střední cukety
1/3 kg cukru
1/5 kg polohrubé mouky
1/2 dl rostlinného oleje
1 čl skořice
2-3 pl karobu
rozdrcené ořechy nebo mandle
kokos
2-3 dl marmelády
2 banány
1 vaniklový cukr
5 dl šlehačky

Cukety oloupeme a nastrouháme nahrubo na struhadle. Zamícháme s cukrem, moukou, olejem, skořicí a karobem, aby nám vzniklo těsto, které vlijeme na vymaštěný a plech vysypaný polohrubou moukou. Navrch posypeme rozdrcenými ořechy a kokosem. Pečeme asi 20 minut na středním plameni. Potom koláč potřeme pikantní marmeládou, ozdobíme na kolečka nakrájeným banánem a šlehačkou (oslazenou vanilkovým cukrem). Uchováváme v chladu a servírujeme studené.

Šafránové ras-malai
(Tatty)

panýr na rásaguly:
5 litrů mléka
citronová šťáva

sirup:
1litr vody
1/2 kg cukru

šafránová smetana:
1 l mléka
1/2 l smetany (12 procentní)

1 dl cukru
1/2 čl šafránu


Ras-malai a rásaguly se vyplatí dělat pouze z kvalitního mléka. Pokud neseženete mléko přímo od krávy, nebo alespoň alspoň bio-mléko (v poslední době se prodává v plastových lahvích se zeleným obalem i v supermarketech) panýr nebude tak dobrý a bude ho málo.
Začneme panýrem. Mléko zahřejeme k varu a dáme pozor, aby se moc nepřipálilo. Panýr by pak měl nežádoucí chuť. Potom do mléka nalijeme citrónovou šťávu (může být i levná s kyselinou citrónovou, pokud syrovátku už dále nepoužijeme) a necháme panýr pomalu vysrážet. Vypneme hořák a panýrové kousky necháme v cedníku vykapat.
Mezitím si připravíme sirup. Smícháme vodu s cukrem a přivedem k varu.
Šafránovou smetanu připravíme následovně: 1 litr mléka necháme svařit s cukrem asi na polovinu původního objemu a pak přidáme šafrán, povaříme ještě asi 5 minut, přidáme smetanu (nebo 1/8 l šlehačky), přivedem k varu a necháme vystydnout.
Po asi 1/2 hodině odkapávání panýr vyklopíme a v míse ho dobře prohněteme - můžeme použít i kuchyňského robota, protože je to fyzicky náročná práce a trvá asi 1/2 hodiny, než je panýr vláčný a připravený na to, abychom z něj udělali malé kuličky. Kuličky mají být asi 1-1,5 cm velké, měly by být hladké a na povrchu by neměly mít žádnou trhlinu. Pokud je panýr málo prohnětený anebo kuličky špatně uválené, mohou se při vaření rozpadat. Ze všeho nejvíce však kvalitu ras-malai a rásagul ovlivňuje kvalita mléka.
Panýrové kuličky vaříme ve vodovém sirupu asi 15 minut. Občas je můžeme pokropit studenou vodou, aby se zatáhly. Přilijeme tak trochu vody do sirupu a budeme ho mít stejné množství i na další várku. Všechny kuličky se nám totiž najednou uvařit asi nepovede a mezitím, co se vaří jedna várka, válíme další.
Nakonec kuličky vyndáme a dáme do vychlazené šafránové smetany. Podáváme vystydlé na pokojovou teplotu nebo chlazené.
Ras-malai jsou královskou sladkostí z rodiny rásagul a patří k vyhlášeným bengálským sladkostem. Obvykle se místo šafránu do smetany přidávají na kousky sekané pistácie a mandle. Rásaguly se od ras-malai liší jen tím, že se podávají bez smetany, zalité trochou sirupu (cukrové vody).

Švestkový koláč s mákem
(od Džanaky)

Těsto:
300-400 g polohrubé mouky
20 g droždí
1/8 l mléka
40 g másla (nebo rostlinného tuku)
30 g cukru
máslo neo rostlinný tuk na vymaštění plechu (všeho může být trochu víc)

Náplň:
1/4 l mléka
1/4 l smetany
300 g mletého máku
40 g škrobové moučky
100 g cukru
1 čl strohané citronové kůry
40 g másla (nebo rostlinného tuku)
1 - 1,5 kg švestek

Na ozdobení:
4 lžíce meruňkové nebo broskvové marmelády
4 lžíce cukru krystal

Těsto:
Do mísy prosijeme mouku, doprostřed uděláme důlek, do něho rozdrobíme droždí, zalijeme 3 lžícemi vlažného mléka a necháme pořádně vzejít. Mezitím rozpustíme ve zbylém teplém mléce máslo a přidáme cukr. Vlejeme do mísy a zpracujeme v hladké těsto. Necháme přes 30 min kynout.

Náplň:
Svaříme mléko, smetanu a mák a vaříme asi 10 min velmi mírným varem. V troše vody rozmícháme škrobovou moučku, přidáme rozpuštěné máslo, cukr a citronovou kůru, přidáme do makové hmoty, necháme přejít varem a dáme vychladnout.

Těsto rozválíme a položíme na vymaštěný plech. Potřeme svařeným mákem a poklademe půlkami vypeckovaných švestek. Pečeme v předehřáté troubě asi 35 min. Necháme mírně vychladnout, povrch potřeme meruňkovou marmeládou a posypeme cukrem krystal.

Celozrnné sušenky
(od Tattvy)

1 kg celozrnné mouky
250 g másla
200 g strouhaného kokosu
250 g rozinek
100 g slunečnicových jader
100 g lískových oříšků (mandlí, vlašáků, atd.)
100 g sušeného ovoce (švestek, fíků, datlí, meruněk, atd.)
asi 8 dl mléka
olej na vymazání plechu

také možné přidat:
1,5 dl cukru
1 pl směsi koření umletého na prášek (badyán, muškátový oříšek, zázvor, skořice)

Sušené ovoce nakrájíme a společně s rozinkami dobře promyjeme ve vlažné vodě. Rozehřejeme máslo a přidáme všechny přísady. Uhněteme vláčné těsto, které necháme chvíli odpočinout. Na vymaštěný plech klademe kousky těsta velikosti polévkovoé lžíce a rozmáčneme je na kolečka asi 6 cm velká a 1/2 - 1 cm tlustá. Pečeme v troubě při 190 stupních do zlatova - asi 20 - 30 minut. Tyto sušenky se výborně hodí na cesty, protože vydrží asi týden a jistě si je oblíbí ti, kteří se vyhýbají bílému pečivu a cukru.

Slaná jídla

Alu Gauránga
Smažené brambůrky v jogurtu
(od Tattvy)

asi 1kg brambor
olej na smažení
1/2 l jogurtu
100 g mraženého hrášku
2 pl ghí nebo oleje
1 pl indického kmínu
1/2 čl kurkumy
1/2 čl zázvoru (čerstvého i více)
1/2 čl koriandru
1/4 čl garam masaly
1/2 čl asafoetidy
špetka čili
1 - 2 čl soli

Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kousky (asi 1 cm velké). Rozehřejem olej a smažíme je po částech tak, aby mohly volně plavalat. Usmažené brambůrky necháme okapat v cedníku a hned smažíme další várku. Mezitím povaříme mražený hrášek v troše slané vody (asi 5 minut) a také ho necháme okapat. V malém hrnci rozehřejem ghí nebo olej. Přidáme indický kmín a počkáme asi minutu než mírně zhnědne. Sundáme z plamene a rychle přidáme všechno ostatní koření, aby se nám čóns nepřipálil. Krátce pomícháme a potom ho společně se solí zamícháme do jogurtu. Přidáme mírně vychladlé brambory s hráškem a pak můžeme všechno obětovat Kršnovi. Nemáte-li potřebná koření, můžete je klidně vynechat. Uvidíte, že i tak se najde jen málo těch, u kterých by tato lahůdka neslavila úspěch.

Celozrnná pizza s baklažánem
(od Tattvy)

300 g celozrnné mouky
100 g másla
2 čl soli
(1/2 prášku do pečiva)
1 větší lilek (baklažán)
ghí (nebo olej) na smažení
400g (1 plechovka) krájených loupaných rajčat
1 paprika
4 rajčata
100 g oliv
50 g mražené kukuřice
2 pl oregana
1 čl bazalky
sůl
500 g sýra (panýru nebo mozzarely)
špetky
kurkumy a červené papriky
olivový olej

Z mouky, másla soli a vody uhněteme vláčné těsto. Můžeme do něj přidat prášek do pečiva anebo udělat klasické kynuté těsto s droždím, ale i bez toho je pizza docela dobrá. Těsto můžeme chvíli nechat odpočívat (není nutné) a mezitím si očistíme, umyjeme a nakrájíme na kousky papriku, rajčata a olivy. Pak těsto rozdělíme na 2-3 části a uválíme tenké placky, které dáme na předem vymaštěné plechy. Přímo na plechu je ještě můžeme dotvarovat a roztáhnout. Těsto by nemělo být tlustší než asi 4-6 mm. Plechy dáme do rozehřáté trouby a pečeme asi 10 minut při 200°C . Baklažán mezitím nakrájíme na kousky a předsmažíme na pánvi s olejem nebo ghí pár minut z každé strany. Pak vyndáme první plech, utěrkou splaskneme, pokud se nám těsto nafouklo a pizzu ozdobíme: nejprve rozmačkanými rajčaty s plechovky (případně zředěného rajčatového protlaku), kterými potřeme skoro celé těsto, pak plátky baklažánu, kousky papriky, rajčat, kukuřice a oliv. Nakonec posolíme a posypeme oreganem s bazalkou. Podobně ozdobíme i druhý plech a pečeme opět asi 10-15 minut při 200°C. Pak plechy vyndáme, posypeme nastrouhaným sýrem, do kterého jsme před tím vmíchali špetku papriky s kurkumou a dáme opět péct na posledních 5-10 minut při 200°C. Nakonec zakápneme olivovým olejem.

Cizrna s paprikou
(od Čandy)

300 g cizrny,
600 g zelenej, červenej a žlutej papriky, nakrájanej na průžky
2-3 pl oleja, najradšej olivového
1 cl horčic. semienka
1 cl kurkumy
2 cl mleteho koriandru
soľ
2 cl sojovej omacky
50 ml sladkej smotany (nie je nutné)

Cez noc namočenů cizrnu uvaríme do mäkka. V širokej pánvici rozohrejeme olej, osmažíme na ňom horč. semienka. Keď prestanů vyskakovať, prisypeme kurkumu a koriander, krátko osmažíme a pridáme papriku. Asi 5 minut podusíme a pridáme cizrnu. Podlejeme sojovou omáčkou, osolíme (pozor, aj sojová omáča je slaná!). Ak chceme použiť aj smotanu, pridájme ju teraz tiež. Podusíme ešťe zo 10 minut, kým zmäkkne paprika. Podávame s bielou rýžou. Chutné je aj studené s chlebom.
Ak nemáme cizrnu, mžôeme ju nahradit i farebnou fazulou, napr. čiernou alebo červenou ladvinovou fazulou.

Cuketa s rajčaty
(od Čity)

1 velká cuketa
3-4 rajčata
50g másla
1 pl oregána
špetka asafoetidy (není nutné)
sůl

V hrnci rozpustíme máslo a přidáme na kostky nakrájenou cuketu a rajčata. Přidáme oregáno, asafoetidu a sůl a vaříme dokud cuketa nezměkne (asi 15 minut). Je to vynikající zeleninový chod k rýži nebo plackám všeho druhu.

Cuketová polévka
(od Tattvy)

1 velká cuketa
1-2 brambory
50g másla (nebo 2pl ghí)
1/2 litru vody

1 čl kari koření (nebo směsi asafoetidy, indického kmínu, kurkumy a koriandru)
1 pl dýňových semínek
1 pl slunečnicových semínek
1 pl soli

Oloupané a nakrájené brambory, nakrájenou cuketu a všechno ostatní společně vaříme asi 10-15 minut. Pokud chceme polévku hustou, můžeme hned na začátku přidat asi 2 pl jemných ovesných vloček. Polévka je rychle připravená a hotová a nikdy nezklame - pokaždé je vynikající. Koření je možné obměňovat - můžeme přidat například trochu kašori-methí (sušené natě pískavice) nebo jiné směsi.

Domácí chléb

1 kg žitné celozrnné mouky
1 kg hladké mouky
1 litr podmáslí případně kyselého mléka nebo syrovátky
2 pl soli
1 kostka droždí

V malém rendlíku zahřejeme na tělesnou teplotu trochu vody se špetkou cukru a mouky. Rozdrobíme do něho droždí a necháme asi 5 až 10 minut nakvasit. Mezitím ohřejeme podmáslí nebo syrovátku aby byla teplá, ale ne horká. Můžeme použít i starší zkyslé mléko, pro které bychom asi již neměli použití, anebo jogurt či obyčejnou vodu. Z mouky, droždí a podmáslí uhněteme vláčné těsto (případně můžeme přidat vodu), které necháme asi hodinu kynout. Do těsta můžeme přidat mletý kmín, lněná semena, apod. Potom rozehřejeme troubu, z těsta uněteme dva bochníky, které potřeme podmáslím a posypeme kmínem, mákem, sezamem, apod. Chleba pečeme asi 1 až 1 1/2 hodiny při 195 stupních. Domácí chleba vydrží v ošatce pod utěrkou i několik dní a jistě se hodí všem, kteří cestují, chodí do práce a nemají čas denně vařit. Zkuste ho upéct někdy i vy!

Fazolková chuťovka
(od Malatí)

1 pytlík mražených fazolových lusků
2 pl ghí nebo rostlinného oleje
1,5 čl hořčičného semínka
čilli podle odolnosti (nejlépe 3 čerstvé papričky)
3 cm strouhaného čerstvého zázvoru (nebo 3 čl sušeného)
kelímek velkého bílého jogurtu
sůl

V pánvi, nejlépe woku, rozehřejeme ghí a necháme v něm popraskat hořčičný semínka. Poté přidáme chilli papričky a zázvor a necháme chvíli osmažit. Pak přidáme fazolové lusky, můžeme je podlít vodou, a vaříme je pod pokličkou, dokud nezměknou. Nakonec přidáme jogurt a sůl a ještě chvíli necháme na plameni, aby se jogurt ohřál.

Nudle na smetaně
(od Dváraka-íšvary)

bešamelová omáčka:
6 dl mléka
1 dl hladké mouky
50 g másla
1/2 čl asafoetidy
1 čl sladké papriky
1 pl bazalky (lepší je hrst čerstvé nasekané)
1/2 pl oregana
1/4 čl mletého pepře
1/4 čl mletého koriandru
sůl

2-3 porce nudlí (těstovin) vařených podle návodu (při vaření přidat sůl a olej)
4-6 syrových drobně pokrájených rajčat
1 hrst nasekaného čerstvého koriandru
asi 100 g mraženého hrášku

Smícháme všechny ingredience na bešamelovou omáčku a krátce povaříme (5-10 minut). Mezitím necháme vařit 2-3 porce nudlí podle návodu a ve zvláštním hrnci krátce povaříme zelený hrášek (asi 5 minut). Slijeme vodu z nudlí a hrášku, přidáme do omáčky, zamícháme s čerstvým koriandrem a na závěr zamícháme čerstvá rajčata. Čerstvý koriandr dodává jídlům osobitou chuť, ale pokud ho nemáme, tak ho jednoduše z receptu vypustíme. Uvidíte, že i tak to bude jedna báseň!

Paprikové pikle

Pikle jsou speciálním způsobem konzervovaná zelenina, která se v malém množství podává jako chuťovka k rýži, sabdží nebo k purí. Velice se hodí v zimních měsících, kdy není k dispozici tolik čerstvé zeleniny, ale pro svou charakteristickou chuť si najdou místo v jídelníčku po celý rok. Vybrali jsem recept na paprikové pikle, které se vyplatí dělat na konci léta kdy jsou papriky na trhu levně k mání ještě je sluníčko.

1/2 l nakrájených paprik
2-3 dl oleje (sójový, slunečnicový, řepkový...)
1,5 pl soli
1 pl mletých hořčičných semínek
1 pl indického kmínu
1 po garam masaly
1/2 čl zázvoru
1/2 čl kurkumy
1 čl asafoetidy
1/2 čl čili nebo kajenského pepře (pro nepálivou variantu možno vynechat)

* Umyjeme papriky a nakrájíme je na menší proužky (asi 1-3 cm). Rozprostřeme je po plechu a necháme je několik hodin naschnout. Jde o to, aby nebyly tak mokré a nepouštěly tolik šťávy, která by byla při zrání piklů na závadu. Kousky paprik by také neměly změknout, protože i pak budou pouštět šťávu.
* Naschlé paprikové proužky smícháme se solí a kořením a přendáme je do menších sklenic s víčkem (nejlépe od přesnídávky nebo medu).
* V menším hrnci rozehřejeme olej a těsně před tím, než začne kouřit, ho sundáme z ohně. Asi 2 minuty počkáme - pak bude mít tu správnou teplotu - a POMALU ho lijeme do sklenic. Bublá to jako při smažení. Olej musí papričky úplně pokrývat - jinak se při zrání papričky zkazí. Občas se stane, že sklenice praskne a proto buďte opatrní a vše dělejte v dřezu nebo na plechu, aby vám olej nezaneřádil kuchyň.
* Zakryjeme víčkem a necháme zrát nejlépe na slunci asi 14 dní i déle. Každý den s nimi zatřepeme a na noc dáme dovnitř.
* Pikle jsou nejlepší po několika měsících a dobře připravené vydrží i roky. Zrají obvykle v uzavřené sklenici, ale ani případné otevření by nemělo vadit. Pokud papriky pustí moc šťávy nebo se nepovede něco jiného, mohou zkvasit (obvykle se nafukuje i víčko) a po ochutnání perlí - v takovém případě je záhodno je vyhodit.
* Zkoušeli jsme pikle s různým kořením a různou zeleninou. V našich poměrech chutnaly dobře paprikové a ředkvičkové. V Indii je dělají i ze zeleného manga (to je nejlepší - za 100 Kč se dá koupit 1/4 l), čerstvého zázvoru, limetek, rajčat, atd.

Recept byl dlouhý, ale není to tak složité - nakrájet zeleninu, smíchat se solí a kořením, zalít horkým olejem, nechat za oknem a hotovo. Zkuste to - nejlepší je počkat na konec srpna, kdy je levná paprika a ještě je sluníčko.

Pečená cuketa s bramborem a sýrem
(od Tattvy)

1 velká cuketa
4 větší brambory
50 g másla
1/4 čl asafoetidy
1/2 pl kmínu (indický nebo český)
1 pl oregána
1 čl sladké papriky
plátkový sýr
sůl

Cuketu a brambory nakrájíme na kostky a smícháme je s máslem, kmínem, asafoetidou, oregánem a solí. Pečeme v remosce nebo ve vyšším plechu v troubě asi 40-50 minut. Nakonec na vrch položíme plátkový sýr, posypeme ho paprikou a necháme asi 1-2 minuty protéct. Koření i zeleninu je možné obměňovat podle chuti. Vynikající je místo cukety použít brokolici a okořenit ji některým kari kořením! Mohu doporučit - je to labužnické jídlo samo o sobě.

Pharaty - smažené chlebové placky
(od Tattvy)

1/2 kg celozrnné mouky
2 čl soli
voda
ghí (olej)

Z mouky soli a vody uhněteme vláčné těsto. Necháme nějakou dobu uležet a pak těsto rozdělíme na kousky asi 4 cm velké. Na namaštěném stole vyválíme asi 7 cm velkou placku, kterou 2 přeložíme, aby vznikl trojúhelník. Ten poté ještě rozválíme asi na 15 i více cm (podle velikosti pánve). Smažíme je po dovjicích na pánvi s asi 2 pl rozpuštěného ghí podobně jako řízky. (Jen tak mimochodem - chuťově někdy opravdu řízky připomínají.) Když jsou po obou stranách hotové (asi tak za 4-6 minut), necháme je okapat a můžeme podávat. Osvědčilo se nám jich udělat více najednou a zbytek dát do mražáku. Placky se jednoduše na pánvi nebo v remosce rozmrazí a chutnají jako čerstvé.

Plněné placky
(od Tattvy)

4 velké brambory
1/2 kg hladké mouky
250 g másla
5 dl jogurtu
1 prášek do pečiva
sůl
asafoetida
1/4 čl kurkumy
nať z pertřele nebo jiné zelené koření

Brambory uvaříme ve slupce a pak je rozšlháme na kaši se solí, asafoetidou, kurkumou a zeleným kořením. Z mouky, rozpušťeného másla, jogurtu a prášku do pečiva uděláme lehčí těsto. Na vymoučněném stole rozválíme asi 4-5 cm velké kuličky těsta na asi 15 cm velké placky. Doprostřed dáme asi 2-3 pl bramborové kaše. Náplň překryjeme jako když se dělají kynuté buchty a namoučněnou placku opatrně rozválíme až bude asi 0,5 cm tlustá. Pešeme v troubě při 200 stupních asi 20 minut. Placky se efektně nafukují. Potřeme máslem a můžeme podávat.

Sojové maso
(od Tattvy)

Sojové kostky vaříme do měkka v osolené vodě. Pak vodu slijeme. Vody má být raději více, protože s ní se ztratí sojová pachuť.
Sojové kostky zaprášíme kořením a trochou oleje - hodně sladké papriky, trochu zázvoru, kari, kurkumy, asafoetidy, garam masaly, atd. (vše podle chuti a pokud některé koření nemáme, tak ho vynecháme), promícháme a necháme nasáknout - může být i v lednici do příštího dne.
Na pánvi mírně osmahneme na kousky nakrájené ořechy (nejlepší jsou vyloupané nakrájené mandle), přidáme sojové kostky a jen lehce je osmahneme. Přidáme trochu smetany, případně sojovou omáčku, podusíme a může podávat. Výborné je k rýži nebo pečeným bramborám.

Šák (listová zelenina)
(od Tattvy)

1/2 kg špenátu, mangoldu nebo podobné listové zeleniny
1- 2 dl smetany (šlehačky nebo i mléka

sůl
2 pl ghí
1pl indického kmínu
1/4 čl zázvoru (nebo 1/2 čl čerstvého

1/4 čl asafoetidy
1/4 čl koriandru
1čl mletého fenyklu

1/4 čl kurkumy

Špenát uvaříme doměka. Čerstvý trvá asi 20-30 minut, mražený stačí mírně povařit. Na posledních 5 minut přidáme smetanu a sůl. Mezitiím v malém hrnci rozpálíme ghí (olej) a přidáme kmín. Asi po 1/4 minutě přisypeme postupně ostatní koření a zamícháme. Kmín by měl lehce zpěnit a zhnědnout, ale celkově se koření nesmí přepálit - raději osmahnout méně než více. Koření a ghí přidáme do špenátu a krátce povaříme.

Na obohacení doporučujeme přidat některé z následujících chťovek: tofu, usmažené nebo pečené kousky brambor, smažený panýr (sýr) nebo kousky balkánského sýra (pozor nepřesolit).

Šák se dobře hodí k rýži, purí (smaženým plackám) a bramborům. Bývá součástí větších hostin. Je možné ho připravit i z vrcholků kopřiv, lebedy a jiných planýh rostlin. Planá zelenina však nemá být konzumována příliš často, neboť je příliš koncentrovaná. Proto její účinky raději doplníme pečenými nebo smaženým bramborami atd. Přesto doporučujeme - chutná výborně a na jaře jsou mladé kopřivy vlastně první přirozená čerstvá zelenina.

Šák II (listová zelenina)
(od Tattvy)

400 - 500 g čerstvého (nebo mraženého) špenátu.
2 l mléka
1/2 l jogurtu nebo šťávy z 2 - 3 citrónů
asi 1 čl soli 2 pl ghí nebo oleje
2 čl indického kmínu
2 čl fenyklu
1/2 čl asafoetidy
3 čl mletého koriandru
1 - 2 pl čerstvého nastrouhaného zázvoru
1 čili paprička (možno vynechat)

Do vroucího mléka přidáme jogurt nebo citronovou šťávu. Vzniklý tvaroh vypereme cedníkem, vložíme do plátýnka a zatěžkáme. Asi po 1/2 hodině tvaroh nakrájíme na kostičky.

Rozehřejeme ghí a když se z něho začne kouřit, přidáme kmín a fenykl. Po 1/2 minutě přidáme zázvor a lehce osmahneme. Nakonec přidáme zbylé koření a po několika vteřinách vše zalijeme 2 - 4 dcl syrovátky. Přidáme špenát, sýr a vše podusíme do měkka (5 - 10 minut). Podle chuti osolíme a případně dochutíme smetanou.

Poznámka pro ty, kteří mají hluboko do kapsy: Sák je možné připravit i z kopřiv a místo kousků sýra přidat smažené nebo vařené brambory. Sák z kopřiv se však vaří o něco déle (asi 25 minut).

Špenátová polévka
(od Tattvy)

150 g másla
150 g hladké mouky
asi 1 kg brambor
2 mrkve
asi 4 dl celých špenátových nebo kopřivových listů
7 dl vody
7 dl mléka
1 pl soli
1 pl českého kmínu
1 pl čerstvého zázvoru (možno vynechat)
1 dl smetany (není nutné)

V hrnci rozehřejeme máslo a přidáme hladkou mouku. Asi 5 minut mouku osmahneme. Mouka nemá zhnědnout jako jíška, má být jen lehce osmahnutá. Poté přidáme vařicí vodu (nebo zeleninový vývar) a dobře zamícháme. Přidáme mléko a celé rozmícháme nebo rozšleháme, aby nevznikly hrudky. Pak přidáme brambory nakrájené na 2 cm velké kostky, mrkev na 1 cm velké kostky, sůl, kmín a nastrouhaný nebo jemně nakrájený čertvý zázvor. Vaříme za stálého míchání asi 15 minut. Mléčná polévka má tendenci se připalovat. Pak přidáme špenát a povaříme ještě 5 minut. Nakonec přidáme smetanu a můžeme podávat.
- Pokud místo mraženého špenátu (celé listy se dají sehnat v TESCU nebo Globusu) použijete kopřivy, vařte je dobře očištěné zvlášť asi 10 - 20 minut v troše vody. Pak je v hrnci nožem proti vařečce pokrájejte na kousky a přidejte na posledních 5 minut do polévky. Je to supr...

Těstoviny - italská pasta
(od Dváraka-íšvary)

2-3 porce těstovin vařených podle návodu (při vaření přidat sůl a 1/2 pl oleje)
3 pl másla
3 pl olivového oleje
1/2 čl asafoetidy
1 čl (pálivé) papriky
1 pl bazalky (lepší je hrst čerstvé nasekané)
1 malá konzerva nasekaných rajčat
1 malá konzerva rajského protlaku
1/2 dl smetany
sůl
nastrouhaný tvrdý sýr na posypání
smažené (nebo pražené) kešu oříšky

Máslo a olivový olej necháme v hrnci rozehřát, pak přidáme asafoetidu, asi za 1/2 minuty papriku, bazalku, sekaná rajčata, protlak a sůl. Krátce povaříme, přidáme trochu smetany a smícháme s těstovinami. Můžeme přidat i smažené oříšky a posypeme strouhaným sýrem. (Pokud nemáte asafoetidu a nevadí vám používání cibulovin, můžete místo asafoetidy použít jemně nakrájenou cibulku. V tomto případě však jídlo Krišnovi neobětujeme).

Zapečené sojové šunkofleky
(od Zbyňka)

500 g nevaječných těstovin
(nejlepší jsou italské - osvedčené jsou vrtule, kolínka, atd.)
1/2 - 1 balení sojového uzeného granulátu („sojová šunka”)
100 - 200 g nízkotučného sýra (cihly - 30% aidam)
sůl
olej
koření na pizu (popř. jen oregáno)
pepř

Dáme vařit vodu na těstoviny - na 1/2 kg těstovin asi pět litrů vody. Vodu osolíme a když přijde do varu, přisyspeme těstoviny a sojovou šunku (granulát). Zamícháme, aby se nám těstoviny nechytaly ke dnu hrnce. Pozor - sojový granulát trochu pění. Pěnu srazíme přidáním trochy oleje nebo másla. Těstoviny vaříme podle návodu na sáčku (doba vaření). Zatím si můžeme nastrouhat sýr na hrubém struhadle. Čím více sýru, tím lépe. Hotové těstoviny se sojovým granulátem slijeme přes cedník a vyklopíme do pekáče. Potom přidáme větší část nastrouhaného sýra, koření a zamíchame. Zbytkem sýra nasypeme zvrchu a případně ještě dosolíme nebo dokořeníme. Zalijeme trochou oleje a zapečeme v troubě asi 30 min. Doba pečení závisí na tom, jestli máme rádi pokrm do zlatova vypečený a křupavý nebo naopak. Servírujeme s kyselou okurkou nebo s nakládanou červenou řepou. Recept můžeme obměnit použitím uzeného sýru. Ten je ovšem tučnější a pak ani není zapotřebí přidávat do pekáče olej.

Zapečená rajčata, cuketa a lilek po provensálsku
(od Kateřiny)

4 rajčata
větší cuketa
1 baklažán
300 g sýra (panýr , mozzarella)
1-2 pl provensálského koření
3 čl soli
2 pl olivového oleje

Cuketu nakrájíme na kolečka, lilek na půlkolečka, rajčata také na kolečka, nebo na „lodičky”. Na plech potom střídavě, jakoby „na koso” skládáme a prokládáme kusy zeleniny s kousky čerstvého sýra. Nakonec osolíme, okořeníme, navrch kousky mozzarely a to celé pokapeme olejem. Nepodlijeme a pečeme tak 20-30 minut v troubě. Chutná to nejlépe s pečivem.

Zimní zeleninová polévka
(od Tattvy)

1 kg zelí
1/2 kg brambor
1/4 kg mrkve
2 pl ghí (nebo másla)
1 pl indického kmínu
1 čl kurkumy
1 čl zázvoru
1/2 čl asafoetidy
1/4 čl garam masaly
1,5 l vody
3 čl soli
2 pl másla

Omyjeme hlávku zelí a nakrájíme ji na malé kousky. Ve větším hrnci rozehřejeme ghí a krátce osmahneme indický kmín. Potom přidáme ostatní koření a rozkrájené zelí. Dobře promícháme ode dna a osmahneme zelí asi 5 minut. Přidáme nakrájené brambory a mrkev (může být i nastrouhaná), zalijeme vodou, osolíme a vše vaříme asi 1/2 hodiny až je vše uvařené. Navrch dáme kousek másla a společně s rýží nebo s purí obětujeme Kršnovi.

Pravidla při vaření a způsob obětování jídla Kršnovi

„Ať činíš cokoliv, ať pojídáš cokoliv, ať obětuješ nebo daruješ cokoliv a ať provádíš jakákoliv pokání, vždy to dělej jako oběť Mně.“ Tento verš Bhagavadgíty (9.27) shrnuje metodu bhaktijógy, jógy oddanosti k Nejvyššímu Pánu.

Oddaný nabízí jídlo Kršnovi jako projev lásky k Němu. Vždyť podobně je tomu i v jednání mezi lidmi. Jeden člověk připraví jídlo a nabídne je svému příteli jako projev náklonnosti. Není to jen jídlo samotné, ale i nálada, která tento prostý druh výměny provází. Nabízení jídla Kršnovi je tedy jeden ze způsobů, jak rozvinout náš vztah k Němu.

Kršna v Bhagavadgítě (9.26) popisuje, jaký druh oběti přijímá: „Jestliže Mi někdo obětuje s láskou a oddaností lístek, kvítko, ovoce nebo vodu, přijmu to.“ Proto Mu nebudeme nabízet něco, co si nepřeje - maso zabitých zvířat a ryb, zárodky nevylíhlých kuřat (vejce) atd. Vegetariánství oddaného tedy stojí i nad zájmy zdravotními, ekonomickými a dokonce i etickými. Důsledně se vyhýbáme živočišným produktům nejen kvůli tomu, že za jejich pojídání obdržíme špatnou karmu, která přinese utrpení v budoucnosti, ale jednoduše proto, že si je Kršna nepřeje.

Tento vyšší smysl vegetariánství máme na paměti již v obchodě, při výběru potravin. Mléko a mléčné produkty, obilí, luštěniny, ovoce, zelenina a ořechy jsou potraviny v kvalitě dobra. Zkušený kuchař dokáže jejich kombinací připravit stovky druhů nejrůznějších lahůdek. Zásadně nepoužíváme maso, ryby, vejce, žádné omamné látky včetně kávy, pravého čaje a kakaa. (Čaj z jiných bylinek je použitelný.) Dále nepoužíváme česnek, cibuli, pórek, pažitku a houby, což jsou potraviny v kvalitě vášně a nevědomosti, a tudíž nevhodné. Nejlépe je kupovat všechny potraviny čerstvé a v nezpracované podobě. Průmyslově vyráběné šťávy, konzervy a polotovary většinou obsahují také konzervační přísady, často živočišného původu, nebo jsou v nich živočišné produkty přímo přimíchány. Většina druhů sýrů se například vyrábí za pomocí syřidla z telecích žaludků, některé ovocné jogurty obsahují želatinu z kostí a rohů zvířat. Koupíme-li jen nezpracované potraviny, nejenže se zachová jejich výživná hodnota, ale ani nemusíme zkoumat, co všechno vlastně obsahují.

Při vaření je největší rozdíl v tom, že kuchař medituje o Kršnově požitku, nikoliv o vlastním. Možná se ptáte, proč je to tak důležité. Můžeme to vysvětlit na jednoduchém příkladu - obraz není jen směsí barev na plátně, nýbrž i výrazem mysli umělce, jeho mentálního rozpoložení. Podobně je naše touha potěšit Kršnu přísadou, která chutná nejvíce. Projeví se i tím, s jakou čistotou Mu jídlo připravujeme. Vždyť čistota má blízko ke zbožnosti. Kuchař má mít čisté tělo i mysl. Nosí čisté šaty a věnuje minutku čištění kuchyně, dříve než začne i průběžně při vaření. „Kršna přijme jednoduchou oběť z čisté kuchyně,“ říkal Šríla Prabhupáda, „ale nepřijme komplikovaná jídla ze špinavé.“ Jídlo během vaření neochutnáváme - ani na zkoušku. Kršna musí být první, kdo si pochutná. Většinou vaříme podle osvědčených receptů, a tak toto pravidlo není na závadu. V ideálním případě je i nádobí určeno výlučně k vaření pro Kršnu.

Způsob, jakým provádíme obětování, je následující: jídla připravíme v normálních dávkách na zvláštní talíř. Tento talířek zakoupíme k tomuto účelu a nepoužíváme ho na nic jiného. Přineseme také pohár čisté vody, který by neměl nikdy chybět, ani když obětujeme jiné pití, a postavíme vše před obrázek Kršny. Nejjednodušší formou obětování je pouhá modlitba: „Můj Pane, Kršno, přijmi prosím toto jídlo“ a zpívat několik minut Haré Kršna mahámantru: Haré Kršna, Haré Kršna, Kršna Kršna, Haré Haré, Haré Ráma, Haré Ráma, Ráma Ráma, Haré Haré . Ve skutečnosti nás Kršna o tyto oběti nežádá proto, že by potřeboval naši rýži a zeleninu, ale protože si přeje naši oddanost. Měli bychom tomu rozumět, že nás vybízí ke znovuobnovení našeho vztahu k Němu. Zpočátku to můžeme dělat pouze z víry, či z povinnosti, ale později se náš vtah může vyvinout v lásku. Po obětování se z jídla stalo prasádam, což doslovně znamená „milost Pána“. Všechno připravované jídlo (i to, které se nevešlo na talířek a zůstalo v hrncích) je nyní obětované. Prasádam přendáme, talířek a pohár umyjeme a teprve potom rozdáváme prasádam všem přítomným.

Případně můžeme jídlo obětovat složitějším způsobem. Uděláme malý oltář s dvěma obrázky. Na jednom je Šrí Čaitanja Maháprabhu a Jeho společníci a na druhém je Šríla Prabhupáda, zakladatel-áčárja hnutí Haré Kršna. Talířek a pohár s vodou postavíme před oltář, pokloníme se po levé straně oltáře a zvoníme zvonečkem v ruce. Odříkáváme přitom následující mantry, každou třikrát. (Sanskrtské mantry jsou přepsány do české diakritiky tak aby co nejblíže odpovídaly správné výslovnosti).

nama óm višnu-padája kršna-presthája bhú-talé šrímate bhaktivédanta-svámin iti námine
Hluboce se klaním Jeho Božské Milosti A.Č. Bhaktivédantovi Swamimu Prabhupádovi, který je velice milý Šrí Kršnovi, protože se odevzdal Jeho lotosovým nohám.

namas té sarasvate déve gaura-vání-pračáriné nirvišéša-šunjavádi-pasčatja-déša-táriné
Hluboce se klaním vám, duchovní učiteli, služebníku Bhaktisiddhánty Sarasvatího Gósvámího. Milostivě rozšiřujete poselství Šrí Čaitanjadévy a vysvobozujete západní země, které jsou plné impersonalismu a voidismu.

namo mahá-vadanjája kršna-préma-pradája té kršnája kršna-čaitanja-námne gaura-tvíše namah
Ó nejvelkodušnější inkarnace! Jsi Kršna samotný zjevující se jako Šrí Kršna Čaitanja Maháprabhu. Přijal jsi zlatou barvu Šrímatí Rádhárání a široce rozšiřuješ čistou lásku ke Kršnovi. Hluboce se Ti klaním.

namo brahmanja-dévája go-brahmana-hitája ča džagad-dhitája krišnája góvindája namo namah
Můj Pane, jsi dobrodincem krav a bráhmanů, jsi příznivcem celé lidské společnosti a světa.

(džaja) šrí-krišna-čaitanja prabhu nitjánanda šrí-advaita gadádhara šrívásádi-gaura-bhakta-vrinda
Vzdávám svou hlubokou poklonu Šrí Kršnovi Čaitanjovi, Prabhu Nitjánandovi, Šrí Advaitovi, Gadádharovi, Šrívásovi a všem ostatním, kteří jdou cestou oddanosti.

Haré Kršna, Haré Kršna, Kršna Kršna, Haré Haré Haré Ráma, Haré Ráma, Ráma Ráma, Haré Haré

Potom necháme talířek asi deset minut před oltářem, aby Kršna mohl jídlo ochutnat. Oddaní zatím mohou zpívat Haré Kršna.

Před uctěním prasádam oddaní společně opakují následující modlitbu:

šaríra avidjá-džál, džodendrija táhe kál,
džíve phelé višaja-šágoré
tá`ra madhjé džíhvá ati, lobhamoj sudurmati,
tá`ke džetá kathina samsaré
kršna baro dojamoj, koribáre džíhva džaj,
sva-prašád-anna dilo bhái
sei annamrita páo, rádha-kršna-guna gáo,
préme dakó čaitanja-nitái
bhagavad-prasádam kí džaj!

Hmotné tělo je místem nevědomosti a smysly jsou sítě cest vedoucí k smrti. Spadli jsme do oceánu hmotného smyslového požitku a ze smyslů je jazyk nejdravější a nejhůře ovladatelný. Ovládnout jazyk je v tomto světě velice obtížné. Ale Ty, Kršno, jsi velice milostivý a dáváš nám takové chutné prasádam pro ovládání jazyka. Přijměme nyní toto lahodné prasádam k naší plné spokojenosti, opěvujme Šrí Šrí Rádhu a Kršnu a s láskou požádejme o pomoc Čaitanju a Nitjánandu.

Úvod

Vegetariánská strava má své nesporné výhody a mnozí již to mohli pocítit i sami na sobě. Důvodů k vegetariánství bývá více - od etiky a nenásilí až k čistě zdravotním aspektům. Pro mnohé hraje důležitou roli i fakt, že vegetariánská strava je v průměru levnější než masitá. Pokud nebudeme každý den vařit super-drahé speciality (a věřte, že i bez masa, ryb a vajec lze připravit vskutku královskou hostinu), můžeme vyjít i vcelku levně. Je zjímavé, že i lékařská asociace Spojených států (což je stát s největší spotřebou masa na světě) oficiálně prohlásila vegatariánství za zdraví prospěšné.

V této kuchařce najdete recepty, které vyhovují zásadám lakto-vegetariánské stravy a jsou prakticky vyzkoušené zkušenými kuchaři v našich podmínkách. Lakto-vegetariáni kombinují potraviny rostlinného původu s mlékem a jeho produkty, jako je například máslo, tvaroh, jogurt, smetana apod. Podle Véd je mléko nutné k rozvoji inteligence a doporučená dávka mléka a mléčných produktů je asi 3-7 dl denně. K získání mléka není potřeba zabíjet žádné vyspělejší živé bytosti ani jejich zárodky a podle staré indické filozofie je civilizovaný člověk předurčen právě k tomuto druhu potravy.

Je pravda, že rostliny mají také svůj život a my je tímto vlastně zabíjíme, ale každý uzná, že utrhnout květák a podříznout sele je z etického hlediska podstatný rozdíl. Určitému stupni násilí se tedy ani civilizovaný člověk nevyhne, ale měl by ho omezit na nejmenší možnou míru.

Oddaní Kršny navíc své jídlo nejprve obětují na oltáři Pánu a z celého jídla se stává - prasádam, což je vlastně obdoba křesťanské hostie. Takové jídlo je pak zcela oproštěno od karmických reakcí ("Karma free diet") a na každého, kdo ho ochutná, bude mít očišťující vliv. Oddaní Kršny snaží rozdávat co nejvíce Kršnova prasádam - zakládají restaurace (Góvinda, Hariból, Gópál, Higher taste ) a nebo rozdávají jídlo zdarma v rámci programu (The Hare Krishna food for life). Pouze prasádam má totiž sílu duchovně očistit srdce lidí, což jediné může přinést obrat k lepšímu v dnešním světě. A.Č Bhaktivédanta Swami Prabhupáda, říkal, že prasádam můžeme vařit z obilí, luštěnin, ořechů, ovoce, zeleniny a mléčných výrobků. V různých krajích se vaří všemožné místní speciality, ale pokud dodržíme toto složení, můžeme hotové jídlo Kršnovi obětovat. Existují však vyjímky: ze zeleniny se nepoužívá česnek, cibule, pórek a pažitka; dále se nepoužívají houby a samozřejmě nepoužíváme alkohol, cigarety a jiné omamné látky.

V této kuchařce jsme se snažili uveřejnit recepty, které jsou prakticky vyzkoušené a většinou vyhovují všem výše uvedeným zásadám. Doufáme, že přispějí k obohacení vašeho jídelníčku a budou vám i vodítkem k jeho uspořádání.

Tattva-darší dás

Léčivé koření

Malatí déví dásí

Často ani netušíme, jaké poklady skrývá naše kuchyně.
Koření se nepoužívá pouze k dochucení jídel, ale již od nepaměti slouží
jako podpůrný lék při nemocech nebo jako prevence.

Indický kmín (džíra, římský kmín, kumín)

Podle ajurvédy dodává kmín chladivý pocit, takže reguluje pittu. Toto koření obsahujesladkou, ostrou i jemně hořkou chuť a vyvažuje všechny tři dóši. Kmín je účinný při léčbě nespavosti. Smícháme čajovou lžičku opraženého kmínového prášku s dužinou banánu. Tato směs se má jíst večer, protože přivodí spánek. Při amnézii neboli otupělosti paměti smícháme tři gramy kmínu se dvěma lžícemi čistého medu a jíme jednou denně, nejlépe ráno. Dlouhotrvající škytavku můžeme vyléčit směsí dlouhého pepře a kmínu, které se rozdrtí a smíchají v poměru 4:5. Čajová lžička kmínu se přidá do vařící vody a nechá se několik sekund vařit. Voda má potom antiseptické účinky a je velmi užitečná při běžných nachlazeních a horečkách. Když nachlazení doprovází škrábání v krku, můžou se ještě přidat malé kousky zázvoru. Další druhy kmínu jsou: kála džíra - černý kmín - se často používá při poruchách pigmentace a jiných infekcích pokožky. Aranja džíra působí proti hlístům.

Kurkuma (haldi)

Kurkuma má působí antibakteriálně a jako desinfekce. Zklidňuje záněty tak, že sníží hladinu histaminu. Od nepaměti se také používá proti artritidě. Ochraňuje játra proti látkám, které je poškozují a tradičně se používá při jaterních onemocněních. Výzkumy prokázaly, že kurkuma může pomoci snížit cholesterol a také zabraňuje tvorbě krevních sraženin, které mohou způsobit infarkt nebo mrtvici. Kurkuma je naprosto bezpečná. Ve velkém množství se dává do jídla a ani tehdy nemá žádné nepříznivé účinky. Pouze lidé se žlučovými kameny, těhotné ženy a lidé trpící žloutenkou nebo překyselením žaludku by měli omezit její příjem. Při léčbě bronchitidy rozpustíme polovinu čajové lžičky kurkumového prášku v polovině sklenice mléka a pijeme dvakrát až třikrát denně, nejlépe na lačný žaludek.

Pískavice (řecké seno, méthí, fenugreek)

Pískavice obsahuje prvek saponin, který zabraňuje absorbci cholesterolu ze střeva, proto nedochází k ukládání tuku na stěnách tepen, čímž se snižuje nebezpečí infarktu. Doporučuje se těhotným ženám a ženám po porodu, aby se jim zvýšila tvorba mléka. Na zmírnění křečí a menstruačních bolestí by ženy měly žvýkat pískavici s vodou. Pískavice namočená v podmáslí ulehčí od bolestí břicha. Pokud se pískavice bere v proměnlivých dávkách od 25 gramů do 100 gramů denně, může u lidí trpících cukrovkou snížit hladinu glukózy.

Pepř černý (kálí mirč)

Proti zapomnětlivosti smícháme pět semínek dobře oloupaného černého pepře s čajovou lžičkou medu. Tuto směs by se jíme ráno a večer.

Šalvěj (sefakuss)

Šalvěj působí na mozkovou kůru, zmírňuje mentální vyčerpání a posiluje schopnost se soustředit. Může pomoci při oslabené paměti nebo její ztrátě. Měli bychom pít pravidelně čaj z této bylinky.

Zázvor

Je jedním z nejznámějších léků proti nachlazení a škrábání v krku. Z čerstvého zázvoru můžeme uvařit čaj, do kterého přidáme trošku citronové šťávy a med nebo džus a pijeme třikrát denně. Zázvor je také dobrým lékem na bronchitidu. Při její léčbě se doporučuje brát třikrát denně směs zázvorového prášku, pepře a dlouhého pepře (pipal), od každého koření 1/2 čajové lžičky, možno smíchat s medem. Tato směs prášků působí proti horečce.

Sezamové semínko


Při léčbě bronchitidy by se měl jednou za noc podat odvar jedné čajové lžičky sezamových semínek a stejného množství lněného semínka a medu se špetkou obyčejné soli. Jako lék se také může použít polovina čajové lžičky prášku ze sušených sezamových semínek nebo odvar z roztlučených sezamových semínek.

 


Datum vzniku:
průběžně
 
Jak se vám článek líbil?
0(min) do 10(max)
Kolik čtenářů se vyjádřilo: 194



Ondřej
2004-05-12
To ???:
Jen mala poznamka - zvirata jsou jen trochu vic nevedoma, nez clovek. V nekterych pripadech je i tohle tvrzeni mozna prehanane :-))
Ale svou karmu si duse vytvari i ve zvirecim tele. Dobrou i spatnou. Proc by jinak duse vsechna ta tela prochazela, kdyby se vnich netvorila karma? Zvirata prece take konaji ruzne skutky, ktere vyvolavaji karmickou reakci. Staraji se o mlade, atd.. Jen nemaji tu moznost, vytvaret si karmu tak VEDOME, jako clovek, protoze nemaji viveku, rozlisovaci schopnost a pri svem jednani maji take daleko nizsi moznost svobodne volby.


Ondřej
2004-05-11
To Martin:
Martine, pises, ze "vsechny zivocisne produkty jsou zatizeny negativni karmou, kterou jim predal negativni clovek." Ale vez, ze ne vsechny takove produkty zpracovavaji negativni lide :-) Existuji i naopak produkty s dobrou karmou od pozitivnich lidi. Nemuzes prece takhle jednoduse zevseobecnovat..
Dal pises, ze "nezalezi na tom, co jime, ale proc to jime. A ze obetovani jidla vede jen k uvedomeni svetla. A ze maso je jedle stejne jako zelenina."
No, vis, pokud ale budes "obetovat" maso a potom ho pojidat, tak s zaludkem plnym tak tezce tamasicke stravy si svetlo nejen neuvedomis, ale nebudes na nej mit ani nejmensi pomysleni... :-))) Maso je sice jedle, ale jeho traveni ma na lidske telo i mysl takovy ucinek, ktery poznani svetla znemoznuje.
HARI OM.


Martin
2004-02-01

Hare krisna, Prabhupáda óm...
dekuji za vse,
Mala pripominka, vsechny zivocisne produkty (maso mleko yougurthy atp) jsou zasazeny negativni karmou, tu co jim predal negativni clovek... nezalezi na tom CO JITE ale PROC to jite, a obetovani jidla vede preci jen k uvedomeni si SVETLA...
chut smysly.... smrt zivot...NARÁJÁNA
Holt clovek potrebuje system, filosofie, vedeni, ale jednou najde svetlo a pak si uvedomi ze i to maso je jedle stejne jako zelenina a zalezi jen na tom co dal a co si vezme...protoze shrnuto, kazdy si vezme stejne tolik co potrebuje (chce) a smrt je smrt... stromy a kvetiny ziji uplne stejne jako zvirata a jeden vzdy pojida (obetuje se, daruje se) pro druheho....takze az si priste budete davat smetanovy jogurtek tak si vzpomen na tri mrtve telata a utrpeni strojove dojene kravy a mluv mi o tom ze doma zabite a s uctou a laskou chovane prase je neco co krisna nechce !!!
HARI OM TAT SAT


???
2003-03-02
Nevím co si mám o tom myslet???Nekteří lidé říkají že je to karma zvířat kdyš sou zabíjena ale já spíš souhlasím s výšeuvedeným článkem protože jde spíš o Lásku a Soucit než o karmu_a taky že zvířata sou neviedomá a proto si svou karmu vlastne nemohou vytvářet:)

Jinak podporuji vaše hnutí a doufám že se vám bude dařit rozesívat seménko Lásky°_°


michal
2002-08-15
Ad Uvod k vegetarianstvi: podle toho, co jsem nastudoval, tak rostliny v okamziku sklizne opousti prirozenym zpusobem jejich etericka soucast, takze se nejedna o akt zabijeni. Tato formulace me jako zahradnika vzdy nadzvedla. Kdyz byly za davnych casu obetovany zivocisne obeti, tak knez udajne pred zabitim odvolal dusi zvirete pryc. Jen na okraj.
Jinak mi to pripomina vtip ok Kantorka, kdy cisnik obsluhujici pana ve vegetarianske restauraci se pta: "Tak vy mate rad zviratka, proto jite u nas?" "NE, ja nesnasim kytky!"
:-)
Hezky den


Tattva-darší
2002-08-03
Až nám někdo nějaké další recepty pošle, nebo nějaké nové vymyslíme, tak je sem dáme...


Karel
2002-07-30
Proč se už neobjevují nové recepty?


Malva
2001-12-28
Je to tak trochu jak od Tušty Gourangy.....


Tattva-darší
2001-12-28
Dostala se mi do ruky taková básnička od jedné dívčiny (no, kdovíjaká poezie to asi není, ale mně se docela líbí):
V kuchyni to krásně voní,
zvonek před oltářem zvoní,
hlavu kdosi skloní,
aby dary nabídl,
Krišnu lehce pobídl:
„Ochutnej, co s díky Tobě,
přichystaly ruce obě.”
Pak zbývá už jen jediné
- zasednout k té hostině.

Příspěvek: 1-10, 11-20, 21-30, 31-39



Můžete napsat komentář:

Jméno:  

Email:  
Vzkaz:  
 
  >>>  
Opište prosím výše uvedená písmena.
   
 




Haré Krišna inspirace
© 2001-2010